Sernik jagodowy - Matylda

<b>Składniki:</b> Ciasto: 120 g masła, 2 jajka, 100 g cukru, 100 ml ajerkoniaku, 160 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, proszek do pieczenia, 80 g czekolady. Masa: 8 łyżeczek żelatyny, 250 g mrożonych lub świeżych jagód, 6 łyżek ajerkoniaku, 100 g cukru, cukier waniliowy, 350 g twarogu, 350 ml śmietany. Polewa: 250 g jagód, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 50 g cukru.

Przygotowanie: Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając, dodawaj po jednym jajku, połącz z ajerkoniakiem. Mąkę wymieszaj z 1/2 proszku, przesiej na masę, wymieszaj, połącz ze startą czekoladą. Ciasto przelej do prostokątnej blachy, piecz 35 min. w 180 st. C.

Wokół ciasta zrób ramę z folii aluminiowej. Żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki wody. Ajerkoniak ubij z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszaj z twarogiem. Połącz z żelatyną, ubitą śmietaną i rozmrożonymi jagodami. Masą posmaruj ciasto.

Jagody na polewę zagotuj. Dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z cukrem i 50ml wody. Gotuj 2 min., przestudź. Posmaruj masę serową.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas