Tort orzechowy z bitą śmietaną i kremem kawowym - Maria

na ciasto tortowe: 8 żółtek, 25 dkg cukru, 25 dkg mielonych orzechów włoskich, piana ubita z 8 białek; na krem kawowy: 20 dkg masła, 3 jaja, 15 dkg cukru pudru, 50 ml brandy, 1 łyżka rozpuszczalnej kawy; na bitą smietanę: 200 ml smietanki 36%, 30g cukru

Wykonanie:

Ciasto

Żółtka utrzeć mikserem z cukrem, dodać mielone orzechy włoskie, a na koniec ubitą z białek pianę, delikatnie mieszając. Całość wlać do okrągłej, dużej tortownicy i piec okolo 45 minut w temp. 180-200` C.

Krem kawowy

Jajka ubić z cukrem na parze (wstawić mniejszy garnek w większy wypełniony wrzącą wodą). Gdy masa będzie już puszysta - ostudzić. Utrzeć mikserem masło, dadać ubitą, wystudzoną masę, a następnie dodać kawę rozpuszczoną w brandy***. Całość wymieszać dobrze mikserem, żeby połączyły się wszystkie składniki.

*** zamiast kawy z brandy można do masy dodać 3 łyżki ciemnego kakao - wówczas otrzymamy pyszny tort czekoladowy.

Bita śmietana

Ubić śmietankę stopniowo dodając cukier.

Przygotowanie tortu zaczynamy od upieczenia ciasta. W czasie kiedy się piecze można przygotować krem kawowy (lub czekoladowy), oraz ubić śmietankę. Po wystudzeniu ciasta należy rozciąć je w dwóch miejscach, aby powstaly 3 krążki. Najniższy krążek smarujemy 2/3 kremu kawowego i przykrywamy środkowym krążkiem ciasta. Na środkowym krążku rozprowadzamy ubitą śmietanę i przykrywamy całość ostatnim, górnym krążkiem. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałą 1/3 kremu kawowego i dekorujemy resztą bitej śmietany, pokruszonymi kawałkami czekolady, orzechami, owocami kandyzowanymi.

Tort przechowujemy w lodówce.

Nawet kilka dni po świętach jest pyszny, choć nie sadzę, aby przez tyle czasu nie został zjedzony!!!

Życzę Państwu smacznego!!!!!!!

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas