Domowa piekarnia. Zaskocz wszystkich smakiem i lekkością
Zapach rozchodzi się nie tylko po całym domu, ale i po korytarzu, zapraszając gości do naszej domowej piekarni. Idealnie wypieczony chleb, sernik jak z ulubionej kawiarni, drożdżowe ciasto z kruszonką – domowe wypieki mają duszę, ale często nawet nie przypuszczamy, że możemy osiągnąć taki sam, a może nawet lepszy efekt niż w piekarni czy cukierni. Możemy! Ale trzeba znać parę sekretów.

Aptekarska precyzja
W teorii chleb to tylko mąka, woda, drożdże i sól. W praktyce? Każdy, kto choć raz spróbował upiec chleb w domu, wie, że to próba ujarzmienia żywiołu. Ciasto może nie wyrosnąć. Może opaść. Może wyjść zakalec. Z wypiekami słodkimi nie jest wcale łatwiej. Sernik może popękać albo osiąść. Chałka wyjść zbita jak cegła. Cała praca idzie na marne. A tak bardzo chcieliśmy rozpieścić domowników i gości. Co poszło nie tak?
Pieczenie przypomina trochę pracę w laboratorium. Ważna jest ilość drożdży odmierzona z aptekarską precyzją. Ważna jest jakość mąki. Ważny jest proces robienia zaczynu: temperatura, proporcje, drożdże. A potem wypiekanie.
Stabilna temperatura

Tutaj też czeka nas sporo pułapek, a jeśli korzystamy z piekarnika, który lata świetności ma już dawno za sobą, upieczenie czegokolwiek z użyciem drożdży może być już po prostu niemożliwe. Gdy piekarnik grzeje nierówno, może zrobić się zakalec. Gdy temperatura skacze, sernik pęka, a beza przypala się z wierzchu i zostaje surowa w środku. Dlatego jeśli chcemy w domu zrobić chleb, warto zainwestować w piekarnik z systemem ThermoControl. To innowacyjne rozwiązanie dostępne jest w piekarnikach Amica. Dzięki niemu utrzymamy temperaturę na stałym poziomie przez cały proces pieczenia. Bez spadków, bez skoków. To właśnie dlatego nasze wypieki będą puszyste, równomiernie zarumienione lub chrupiące z zewnątrz i dokładnie wypieczone w środku.
Co więcej, piekarniki Amica wyposażone są w gotowe programy pieczenia, funkcję szybkiego nagrzewu oraz system FullSteam, który pozwala zachować wilgotność ciasta. Rezultat? Sernik nie wysycha. Chleb ma chrupiącą skórkę i jest miękki środek. A drożdżówka smakuje jak u babci.
Przepis na szybki chleb

Jak przyrządzić samodzielnie chleb? Jeśli korzystamy ze wspierającej nas technologii, to wcale nie musi być trudne. Przedstawiamy przepis na domowy chleb pszenno-żytni, który nie wymaga długiej fermentacji drożdży.
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży (opcjonalnie możemy użyć 12 g drożdży suchych)
- 400 ml ciepłej wody
- 350 g mąki pszennej typ 750
- 150 g mąki żytniej typ 720
- 5 g cukru
- 15 g soli
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w 100 ml ciepłej wody i mieszamy dokładnie z 100 g mąki. Zostawiamy na 10 minut. W dużej misce łączymy przesianą mąkę, cukier, sól, resztę wody oraz zaczyn. Wyrabiamy ciasto przez minimum 10 minut - ma być gęste, zwarte i lepkie.
Foremkę (28 x 9 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Możemy naciąć ciasto ostrym nożem i oprószyć mąką żytnią z wierzchu.
Wstawiamy foremkę do piekarnika. Jeśli korzystamy z urządzenia Amica, wybieramy program Pieczywo podstawowe / P06S. W innym wypadku pieczemy w temperaturze 220°C przez 60 minut.
Efekt? Bochenek o chrupiącej skórce, sprężysty w środku, lekko kwaskowaty i aromatyczny - taki, którego nie znajdziemy w supermarkecie.
Materiał promocyjny