Aromatyczne poncze do biszkoptów

Nie masz pomysłu czym nasączyć biszkopt? Mamy dla ciebie kilka pomysłów na pyszne poncze, które idealnie posłużą jako pyszna wkładka do ciasta!

Aromatyczne poncze do biszkoptów
Aromatyczne poncze do biszkoptów123RF/PICSEL

Kawowy z koniakiem

Zaparz 2 szklanki mocnej kawy. Posłodź ją 5 łyżkami cukru (najlepiej brązowego) i odstaw do wystudzenia. Potem wymieszaj z 50 ml koniaku. Nasącz biszkopt. Taki poncz najbardziej pasuje do tortów orzechowych oraz biszkoptów przekładanych kremem kawowym lub czekoladowym.

Rumowo-cytrynowy

Zagotuj 1 szklankę wody z 1/2 szklanki cukru oraz skórką otartą z 1/2 cytryny. Następnie dobrze wystudź i przecedź przez gęste sitko. Dolej 100 ml rumu. Stosuj do nasączania blatów czekoladowych i klasycznych biszkoptów przekładanych bitą śmietaną albo kremem maślanym.

Pomarańczowo-imbirowy

Obierz i potnij w plasterki kawałek imbiru (ok. 5 cm). Włóż do rondelka. Zalej 2 szklankami soku pomarańczowego (ew. dodaj 4–5 łyżek likieru pomarańczowego). Posłodź do smaku. Poncz zagotuj, wystudź, wstaw do lodówki na noc. Następnie przecedź. Skrapiaj nim biszkopty przekładane kremami owocowymi.

Jabłkowy z melisą

Jabłko obierz, potnij na kawałki. Włóż je do miseczki. Skrop sokiem z cytryny. Dodaj garść melisy oraz kawałek skórki cytrynowej. Posyp 3–4 łyżkami cukru. Zalej 2 szklankami białego wina deserowego lub musującego. Wstaw do lodówki na 2–3 godziny. Potem przecedź. Używaj do lekkich tortów śmietanowych z dodatkiem owoców.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas