Aromatyczne poncze do biszkoptów
Nie masz pomysłu czym nasączyć biszkopt? Mamy dla ciebie kilka pomysłów na pyszne poncze, które idealnie posłużą jako pyszna wkładka do ciasta!
Kawowy z koniakiem
Zaparz 2 szklanki mocnej kawy. Posłodź ją 5 łyżkami cukru (najlepiej brązowego) i odstaw do wystudzenia. Potem wymieszaj z 50 ml koniaku. Nasącz biszkopt. Taki poncz najbardziej pasuje do tortów orzechowych oraz biszkoptów przekładanych kremem kawowym lub czekoladowym.
Rumowo-cytrynowy
Zagotuj 1 szklankę wody z 1/2 szklanki cukru oraz skórką otartą z 1/2 cytryny. Następnie dobrze wystudź i przecedź przez gęste sitko. Dolej 100 ml rumu. Stosuj do nasączania blatów czekoladowych i klasycznych biszkoptów przekładanych bitą śmietaną albo kremem maślanym.
Pomarańczowo-imbirowy
Obierz i potnij w plasterki kawałek imbiru (ok. 5 cm). Włóż do rondelka. Zalej 2 szklankami soku pomarańczowego (ew. dodaj 4–5 łyżek likieru pomarańczowego). Posłodź do smaku. Poncz zagotuj, wystudź, wstaw do lodówki na noc. Następnie przecedź. Skrapiaj nim biszkopty przekładane kremami owocowymi.
Jabłkowy z melisą
Jabłko obierz, potnij na kawałki. Włóż je do miseczki. Skrop sokiem z cytryny. Dodaj garść melisy oraz kawałek skórki cytrynowej. Posyp 3–4 łyżkami cukru. Zalej 2 szklankami białego wina deserowego lub musującego. Wstaw do lodówki na 2–3 godziny. Potem przecedź. Używaj do lekkich tortów śmietanowych z dodatkiem owoców.