Co trzeba, a czego nie trzeba trzymać w lodówce?
Właściwe przechowywanie produktów jest niezwykle ważne, dlatego trzeba to robić z głową. W przeciwnym wypadku jedzenie nie tylko się zepsuje i zmarnuje, ale może nam poważnie zaszkodzić. Jak zatem zrobić to dobrze?
Szczególną uwagę na właściwe przechowywanie trzeba zwrócić, gdy już otworzymy dany produkt. Po otwarciu większość z nich bezpieczniej jest przechowywać w lodówce.
Czy wiedziałaś, że ketchup jest zbyt kwaśny, by bakterie mogły się w nim rozwijać? Niestety, nie dotyczy to wszystkich jego rodzajów, dlatego najlepiej trzymać go w lodówce.
Inne ciekawostki? Schłodzenie musztardy może znacznie wydłużyć jej okres ważności - mowa nawet o roku. Masło można przechowywać poza lodówką, ale pod jednym warunkiem: musimy je zjeść w ciągu 10 dni.
Obejrzyj poniższy materiał i dowiedz się, co trzeba, a czego nie trzeba trzymać w lodówce: