Czy warto włączyć do diety yerba mate? Nie tylko poprawia odporność
Oprac.: Karolina Iwaniuk
W obliczu walki z szalejącymi wokół wirusami, priorytetem staje się wzmocnienie układu odpornościowego. Dlatego sięgamy po rozgrzewające herbatki z miodem i cytryną oraz napary z dzikiej róży, lipy i głogu, raczymy się bogatymi w probiotyki kiszonkami, a także dodajemy do potraw uznawany za "naturalny antybiotyk" czosnek. Warto również włączyć do diety yerba mate, która prócz wzmocnienia odporności organizmu przyniesie nam szereg innych korzyści zdrowotnych.
Pij śmiało, zwłaszcza jesienią. To istny napój bogów
Napój, który wśród rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej znany i ceniony jest od tysięcy lat, znajduje coraz większe grono wielbicieli na całym świecie. Nic w tym dziwnego - dzięki zawartości kofeiny napar z wysuszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego dodaje energii i zwiększa koncentrację.
Co więcej, posiada on wiele cennych substancji, które mają fantastyczny wpływ na zdrowie - a zwłaszcza na układ immunologiczny.
"Liście tej rośliny zawierają duże ilości witaminy C, która stymuluje białe krwinki i jest silnym antyoksydantem o działaniu przeciwzapalnym. Znajdziemy w nich również cynk, który odgrywa ważną rolę w produkcji i funkcjonowaniu komórek odpornościowych" - wyjaśnia w rozmowie z magazynem "Real Simple" dietetyczka Kate Geagan.
Ekspertka podkreśla, że yerba mate jest przy tym doskonałym sprzymierzeńcem w walce o zdrowie kości. Dzięki obecności wapnia i magnezu napój ten wspiera bowiem wzrost i naprawę komórek kostnych.
Jedno z badań naukowych wykazało, że kobiety po menopauzie, które regularnie sięgały po yerba mate, miały większą gęstość kości szyi i kręgosłupa. Na tym długa lista zalet naparu się nie kończy. Wysoka zawartość polifenoli i innych fitochemikaliów - wytwarzanych przez rośliny związków chemicznych, które chronią je przed infekcjami - czyni z yerba mate pogromcę chorób kardiologicznych.
"Skutecznie obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia" - tłumaczy Geagan.
Dbanie o mózg łatwiejsze, niż może się wydawać. Tak będziesz wspierać jego pracę
Przeciwzapalne właściwości fitoskładników obecnych w yerba mate mogą również korzystnie wpływać na zdrowie mózgu.
Badanie z 2020 roku, którego wyniki opublikowano na łamach "Journal of Clinical Medicine" wykazało, że produkty bogate we wspomniane wcześniej polifenole mają pozytywny wpływ na czynniki neurotroficzne - białka, które wspomagają wzrost, różnicowanie i dojrzewanie neuronów, a co za tym idzie wspierają poprawę funkcji poznawczych.
Sięgać po yerba mate powinni również ci, którzy borykają się z problemami metabolicznymi.
"Napój ten jest bogaty w kwas chlorogenowy, który pomaga obniżyć poziom cukru we krwi i zapobiega rozwojowi cukrzycy. Niektóre badania sugerują, że systematyczne picie yerba mate pomaga zredukować wagę i zmniejszyć obwód talii" - wyjaśnia dietetyczka.
Zobacz też: