Najlepszy olej na ból stawów. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko demencji
O korzystnym wpływie awokado na zdrowie napisano już wiele, a owoc ten staje się w naszym kraju coraz popularniejszy. Warto jednak wiedzieć, że skarbnicą cennych dla organizmu substancji jest także olej z awokado. Najlepiej stosować go naprzemiennie z oliwą z oliwek czy olejem lnianym. Korzystnie wpływa nie tylko na wiele narządów, ale poprawia też kondycję skóry i włosów. Sprawdź, dlaczego olej z awokado jest tak cenny.

Spis treści:
Co zawiera olej z awokado i jak powstaje?
Najzdrowszy jest nierafinowany olej z awokado - tłoczony na zimno. Miąższ owocu jest rozdrabniany i ugniatany w kontrolowanej niskiej temperaturze, która nie przekracza 30 stopni Celsjusza. Taki olej ma nieco ciemniejszą, zielono-brunatną barwę i trzeba pamiętać, że nie należy go używać do smażenia ze względu na niską temperaturę dymienia. Nadaje się do spożywania na surowo lub stosowania zewnętrznego. Zawiera wiele cennych substancji - przede wszystkim silne przeciwutleniacze - polifenole, proantocyjanidyny, karotenoidy, luteinę, a także witaminę A i E. Olej z awokado zawiera głównie kwas oleinowy, którego korzystny wpływ na układ krążenia został potwierdzony naukowo.
Olej z awokado a serce
Badania na zwierzętach wykazały, że olej z awokado pomaga regulować ciśnienie tętnicze i obniża poziom cholesterolu. Dzięki temu zmniejsza ryzyko miażdżycy i poważnych schorzeń układu krążenia, takich jak zawał czy udar. Znajdujące się w oleju przeciwutleniacze regulują krzepliwość krwi i wzmacniają naczynia krwionośne. Warto wiedzieć, że oliwa i olej z awokado to najskuteczniejsze tłuszcze, które zwiększają też poziom dobrego cholesterolu.
Olej z awokado spowalnia starzenie się organizmu
Silne przeciwutleniacze znajdujące się w oleju z awokado pomagają usuwać wolne rodniki, które odpowiadają za stany zapalne i przyspieszają procesy starzenia się, a nawet przyczyniają się do powstawania nowotworów. Dieta bogata w antyoksydanty zmniejsza też ryzyko chorób neurodegradacyjnych.
Zobacz również: Chińczycy piją ją do obiadu. Wspomaga odchudzanie, chroni wątrobę i poprawia nastrój
Olej z awokado najlepszy na bóle i zapalenia stawów
Korzystny wpływ oleju z awokado na stawy został potwierdzony naukowo do tego stopnia, że we Francji zyskał miano "leku na artretyzm". Okazuje się, że niweluje ból i sztywność stawów w przebiegu choroby zwyrodnieniowej, która wiąże się z niszczeniem chrząstki stawowej.

Olej z awokado na skórę i włosy
Olej z awokado zawiera duże ilości witaminy młodości - już jedna porcja oleju z awokado (2 łyżki) dostarcza niemal 50 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę E. Dlatego olej ten warto stosować zewnętrznie na skórę i włosy - stymuluje powstawanie nowych komórek naskórka, niweluje zmarszczki, ujędrnia i nawilża cerę. Badania wykazały, że olej z awokado przyspiesza też gojenie się ran, zmniejsza blizny i rozstępy, a także łagodzi objawy łuszczycy. Silnie odżywia, nawilża i wygładza włosy. Nic dziwnego, że to częsty składnik wielu kosmetyków - kremów, balsamów, odżywek czy maseczek.
Jak używać oleju z awokado w kuchni?
Nierafinowany olej z awokado należy stosować do zimnych dań. Idealnie nadaje się do polewania sałatek, przyrządzania sosów i marynat. Można polewać nim gotowe dania, np. makaron czy ziemniaki. Warto też stosować go do pieczywa zamiast masła.