Dlaczego warto jeść rzeżuchę?
Rzeżucha powszechnie kojarzona jest ze świętami wielkanocnymi. Ta niepozorna roślina jest źródłem wielu cennych składników, które przyczynią się do poprawy funkcjonowania organizmu. Rzeżucha powinna znaleźć się w codziennej diecie osób zmagających się z anemią, a także kobiet w ciąży. Poniżej podpowiadamy, jakie właściwości posiada rzeżucha oraz jak ją zasiać na domowym parapecie.
Co to jest rzeżucha?
Rzeżucha jest rośliną należącą do rodziny kapustowatych i charakteryzuje ją pikantny smak oraz intensywny zapach. Rzeżucha ma owłosione lub nagie pędy, a jej liście są odziomkowe. Łodyga rzeżuchy jest rozgałęziona i lekko wzniesiona, a w naturalnych warunkach dorasta do 70 centymetrów wysokości, gdzie występuje w wilgotnych siedliskach łąkowych oraz leśnych. Rzeżucha jest wykorzystywana jako dodatek do różnych potraw i sałatek, ale niektóre gatunki uprawiane są jako rośliny ozdobne. Rzeżuchę możesz posadzić w donicach lub ogrodzie.
Co można znaleźć w rzeżusze?
Rzeżucha zawiera wiele cennych dla zdrowia składników, m.in.: witaminę C, K, A, i E. Odpowiedni poziom witamin jest ważny, ponieważ pełnią one funkcję antyoksydacyjną czy wzmacniającą układ odpornościowy. Dodatkowo w rzeżusze znajdują się cenne składniki mineralne, takie jak: potas, magnez, selen czy wapń. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Polecamy: Na co pomoże wywar z lubczyku?
Rzeżucha jest polecana osobom, które zmagają się z anemią, ponieważ zawiera żelazo oraz witaminy z grupy B. Składniki te są ważne w walce z niedokrwistością i objawami, które wywołuje. Ponadto w swojej diecie rzeżuchę powinny uwzględnić kobiety ciężarne, ze względu na znajdujący się roślinie kwas foliowy. Jest on potrzebny do prawidłowego rozwoju dziecka w pierwszych tygodniach życia. Kwas foliowy wpływa na rozwój układu nerwowego maleństwa i zapobiega powstawaniu anemii w ciąży. Również osoby, które planują odchudzanie, powinny jeść rzeżuchę, gdyż wspiera ona pracę jelit i reguluje poziom glukozy we krwi.
Jak zasiać rzeżuchę?
Do zasiania rzeżuchy będziesz potrzebować:
- nasiona rzeżuchy,
- wata,
- wodę,
- naczynie szklane lub plastikowe.
Sianie rzeżuchy krok po kroku:
- Do naczynia włóż watę, tak aby dokładnie wypełniła dno naczynia.
- Do pojemnika wlej stopniowo wodę i poczekaj, aż wata ją wsiąknie.
- Do środka wsyp nasiona rzeżuchy i delikatnie przyciśnij do waty. Ważne, żeby były równomiernie ułożone.
- Postaw naczynie z nasionami rzeżuchy na parapecie w słonecznym miejscu.
- Nasiona rzeżuchy podlewaj codziennie, a nadmiar wody wylewaj z naczynia.
Po mniej więcej dwóch dniach pojawią się już małe kiełki, a po tygodniu rzeżucha będzie gotowa do jedzenia!
Zobacz też: