Dlaczego warto jeść rzeżuchę?

Rzeżucha powszechnie kojarzona jest ze świętami wielkanocnymi. Ta niepozorna roślina jest źródłem wielu cennych składników, które przyczynią się do poprawy funkcjonowania organizmu. Rzeżucha powinna znaleźć się w codziennej diecie osób zmagających się z anemią, a także kobiet w ciąży. Poniżej podpowiadamy, jakie właściwości posiada rzeżucha oraz jak ją zasiać na domowym parapecie.

Rzeżucha ma właściwości antyoksydacyjne i posiada cenne składniki mineralne
Rzeżucha ma właściwości antyoksydacyjne i posiada cenne składniki mineralne123RF/PICSEL

Co to jest rzeżucha?

Rzeżucha jest rośliną należącą do rodziny kapustowatych i charakteryzuje ją pikantny smak oraz intensywny zapach. Rzeżucha ma owłosione lub nagie pędy, a jej liście są odziomkowe. Łodyga rzeżuchy jest rozgałęziona i lekko wzniesiona, a w naturalnych warunkach dorasta do 70 centymetrów wysokości, gdzie występuje w wilgotnych siedliskach łąkowych oraz leśnych. Rzeżucha jest wykorzystywana jako dodatek do różnych potraw i sałatek, ale niektóre gatunki uprawiane są jako rośliny ozdobne. Rzeżuchę możesz posadzić w donicach lub ogrodzie.

Co można znaleźć w rzeżusze?

Rzeżucha ma dużo witamin oraz składników mineralnych, które są ważne dla organizmu
Rzeżucha ma dużo witamin oraz składników mineralnych, które są ważne dla organizmu123RF/PICSEL

Rzeżucha zawiera wiele cennych dla zdrowia składników, m.in.: witaminę C, K, A, i E. Odpowiedni poziom witamin jest ważny, ponieważ pełnią one funkcję antyoksydacyjną czy wzmacniającą układ odpornościowy. Dodatkowo w rzeżusze znajdują się cenne składniki mineralne, takie jak: potas, magnez, selen czy wapń. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Polecamy: Na co pomoże wywar z lubczyku?Na co pomoże rzeżucha?

Rzeżucha jest polecana osobom, które zmagają się z anemią, ponieważ zawiera żelazo oraz witaminy z grupy B. Składniki te są ważne w walce z niedokrwistością i objawami, które wywołuje. Ponadto w swojej diecie rzeżuchę powinny uwzględnić kobiety ciężarne, ze względu na znajdujący się roślinie kwas foliowy. Jest on potrzebny do prawidłowego rozwoju dziecka w pierwszych tygodniach życia. Kwas foliowy wpływa na rozwój układu nerwowego maleństwa i zapobiega powstawaniu anemii w ciąży. Również osoby, które planują odchudzanie, powinny jeść rzeżuchę, gdyż wspiera ona pracę jelit i reguluje poziom glukozy we krwi.

Jak zasiać rzeżuchę?

Rzeżucha  powinna znajdować się w diecie osób zmagających się z anemią oraz kobiet w ciąży
Rzeżucha powinna znajdować się w diecie osób zmagających się z anemią oraz kobiet w ciąży123RF/PICSEL

Do zasiania rzeżuchy będziesz potrzebować:

  • nasiona rzeżuchy,
  • wata,
  • wodę,
  • naczynie szklane lub plastikowe.

Sianie rzeżuchy krok po kroku:

  1. Do naczynia włóż watę, tak aby dokładnie wypełniła dno naczynia.
  2. Do pojemnika wlej stopniowo wodę i poczekaj, aż wata ją wsiąknie.
  3. Do środka wsyp nasiona rzeżuchy i delikatnie przyciśnij do waty. Ważne, żeby były równomiernie ułożone.
  4. Postaw naczynie z nasionami rzeżuchy na parapecie w słonecznym miejscu.
  5. Nasiona rzeżuchy podlewaj codziennie, a nadmiar wody wylewaj z naczynia.

Po mniej więcej dwóch dniach pojawią się już małe kiełki, a po tygodniu rzeżucha będzie gotowa do jedzenia!

Zioła do zadań specjalnychInteria.tv

Zobacz też:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas