Do czego wykorzystać skórkę z mandarynek?

Okres Bożego Narodzenia to czas, w którym prawie każdy z nas zjada spore ilości mandarynek. Kiedy już nacieszymy się ich smakiem, pomyślmy także o wykorzystaniu skórek. W każdym gospodarstwie domowym znajdziemy dla nich przynajmniej kilka zastosowań!

article cover
123RF/PICSEL

Do czego wykorzystać skórkę z mandarynek?

Mają piękny, intensywny zapach i świetnie usuwają zanieczyszczenia, działają też dobroczynnie na naszą skórę. Nie wyrzucaj skórek z mandarynek. Oto, do czego możesz je wykorzystać!
Eliksir dla zdrowia

Skórka z mandarynek zawiera wiele witaminy C, A czy B, ale także sporo potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Zawiera też niezwykle cenną dla zdrowia nibeletynę, która stymuluje spalanie tłuszczu i chroni przed stłuszczeniem nasze narządy wewnętrzne. Jest więc dobrym sprzymierzeńcem w walce z miażdżycą, otyłością i cukrzycą. 

Jak wykonać taki eliksir? Dorosłym na pewno posmakuje nalewka ze startej skórki mandarynki. Wystarczy, że zalejesz ją spirytusem i zostawisz szczelnie zamkniętą w słoiki, na minimum tydzień. 

Gdy będzie gotowa, pij łyżeczkę po posiłku.
Zabieg na stopy

Pocieranie stóp skórką z mandarynek pomaga pozbyć się zmian grzybicowych, zapobiega też nawrotom infekcji grzybiczej. Skórka nie tylko odświeży skórę i przyspieszy gojenie się ran, ale także, zadziała na skórę złuszczająco. Mandarynka jest też świetnym remedium na nadmierną potliwość stóp.
Usuwanie przebarwień

Skórka z mandarynek – podobnie, jak skórki z pozostałych cytrusów – mają silne właściwości wybielające i odplamiające. Doskonale usuwają wszelkie przebarwienia, które mają spożywcze pochodzenie. Skórką możesz na przykład wyczyścić zabarwioną deskę do krojenia lub usunąć ze szklanek osad z kawy lub herbaty.
+1
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas