Dodała owoc do gotujących się jajek. Teraz chwali się efektem

Obieranie skorupki z ugotowanych jajek czasami bywa uciążliwe i czasochłonne. Jedna z użytkowniczek Instagrama podzieliła się swoim trikiem, który ma umożliwiać błyskawiczne obranie jajek, a sekret tkwi podobno w dodaniu owocu. Jednak niektórzy internauci takie rozwiązanie poddają pod wątpliwość.

Jak szybko i bezproblemowo usunąć skorupkę z jajka?
Jak szybko i bezproblemowo usunąć skorupkę z jajka?123RF/PICSEL

Czy to idealny sposób na łatwe obieranie jajek?

Zanim będziemy się cieszyć smakiem ugotowanych jajek, musimy przebrnąć przez czynność obierania ich ze skorupki. Czasami takie zajęcie jest niezwykle irytujące, a to z uwagi na mocno przywierającą i kruszącą się skorupkę, co wymaga od nas anielskiej cierpliwości.

Jedna z internautek, prowadząca swoje konto na Instagramie, gdzie dzieli się różnymi trikami pomagającymi w sprzątaniu i gotowaniu, nagrała krótki film instruktażowy na łatwe, błyskawiczne i bezproblemowe obieranie jajek ze skorupki.

Iwona Rychter, bo tak nazywa się kobieta, twierdzi, że "odkryła sekret na szybkie obieranie jajek". Twórczyni instagramowa poopowiada, by do gotujących się w wodzie jajek dodać plasterek cytryny, co jej zdaniem bardzo ułatwia zdejmowanie skorupki.

Cytryna, sól, ocet, a może świeżość jajka? Co wpływa na szybkie usuwanie skorupki?

Jednak spora część internautów komentujących nagranie Pani Iwony twierdzi, że identyczny efekt można uzyskać, dodając odrobinę soli do gotujących się jajek. Ponadto w komentarzach nie brakuje opinii, że to nie cytryna sprawia, iż skorupka łatwo odchodzi od jajka, lecz przełożenie jajek do wody z lodem, co też czyni na nagraniu instagramerka.

Co zrobić, by łatwo obrać skorupkę z jajka?
Co zrobić, by łatwo obrać skorupkę z jajka?123RF/PICSEL

Niektórzy internauci podzielili się swoimi doświadczeniami w tej kwestii. Użytkownik "matikon93" twierdzi, że: "Wszystko zależy od twardości wody... u mnie sól, cytryna, kwasek cytrynowy, ocet nic nie pomaga" (pisownia oryginalna).

Z kolei użytkowniczka "olczyksdagmara" pisze pod filmem: "Nie tylko cytryna jest najważniejsza, woda z kostkami lodu bardzo dużo robi". Ciekawym spostrzeżeniem podzieliła się również inny komentujący - "Starsze jajka nie potrzebują ani soli, ani cytryny, bo łatwo się obierają. Kwestia świeżości jajka po prostu".

Iwona Pavlović: Prywatnie bliżej mi do Białego Misia niż do Czarnej MambyINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas