Gdzie najlepiej przechowywać mleko?

Jak przechowywać mleko tak, by, jak najdłużej pozostawało świeże? Większość z nas po powrocie z zakupów do domu, po prostu wkłada je odruchowo do lodówki. Czy na pewno jest to jednak najlepsze rozwiązanie? Oto, gdzie powinniśmy je trzymać!

Wielu Polaków ma rozterki gdzie w lodówce jest najlepsze miejsce do przechowywania mleka?
Wielu Polaków ma rozterki gdzie w lodówce jest najlepsze miejsce do przechowywania mleka?123RF/PICSEL

Mleko to produkt, który w sklepie spożywczym kupuje znaczna część Polaków. Wydawać by się zatem mogło, że doskonale wiemy, jak je prawidłowo przechowywać.

Niestety okazuje się, że wiele osób nie posiada tej podstawowej wiedzy i po prostu odruchowo wkłada butelkę lub karton w przypadkowe miejsce w lodówce.

Najczęściej jest to jedna z półek w drzwiach. Nie jest to jednak najlepsze rozwiązanie.

Mleko w lodówce. Tak czy nie?

Tak, zdecydowanie przechowujmy mleko w lodówce, jednak nie na półkach w drzwiach. 

To, gdzie kładziemy dany produkt spożywczy, ma wpływ na jego świeżość i przydatność do spożycia. Drzwi są miejscem w lodówce, w którym temperatura jest zdecydowanie najwyższa, więc mleko, które zostaje tam położone, po prostu szybciej się psuje. 

Poza tym często je otwieramy, co oznacza, że temperatura raz spada, a raz wzrasta. Takie wahania nie służą wielu produktom. Nie tylko mleku, ale też na przykład jajom.

Czy mleko położone w drzwiach lodówki to na pewno najlepsze rozwiązanie? Niekoniecznie!
Czy mleko położone w drzwiach lodówki to na pewno najlepsze rozwiązanie? Niekoniecznie! 123RF/PICSEL

W lodówce mleko najlepiej jest postawić na jednej ze środkowych półek w miarę blisko ścianki, ponieważ panuje tam stosunkowo niska temperatura, wynosząca około 4 st. C.

Mleko nie tylko w lodówce. Gdzie jeszcze można przechowywać mleko?

Nieotwarte mleko można przechowywać nie tylko w lodówce, ale również w pomieszczeniu o stosunkowo niskiej temperaturze, takim jak, chociażby piwnica.

Mleko to składnik wielu dań. Warto dbać, by było świeże jak najdłużej
Mleko to składnik wielu dań. Warto dbać, by było świeże jak najdłużej123RF/PICSEL

Czytaj również:

Zobacz także: 

"Ewa gotuje": Kasza gryczana kiszonaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas