Gdzie najlepiej przechowywać mleko?
Jak przechowywać mleko tak, by, jak najdłużej pozostawało świeże? Większość z nas po powrocie z zakupów do domu, po prostu wkłada je odruchowo do lodówki. Czy na pewno jest to jednak najlepsze rozwiązanie? Oto, gdzie powinniśmy je trzymać!
Mleko to produkt, który w sklepie spożywczym kupuje znaczna część Polaków. Wydawać by się zatem mogło, że doskonale wiemy, jak je prawidłowo przechowywać.
Niestety okazuje się, że wiele osób nie posiada tej podstawowej wiedzy i po prostu odruchowo wkłada butelkę lub karton w przypadkowe miejsce w lodówce.
Najczęściej jest to jedna z półek w drzwiach. Nie jest to jednak najlepsze rozwiązanie.
Mleko w lodówce. Tak czy nie?
Tak, zdecydowanie przechowujmy mleko w lodówce, jednak nie na półkach w drzwiach.
To, gdzie kładziemy dany produkt spożywczy, ma wpływ na jego świeżość i przydatność do spożycia. Drzwi są miejscem w lodówce, w którym temperatura jest zdecydowanie najwyższa, więc mleko, które zostaje tam położone, po prostu szybciej się psuje.
Poza tym często je otwieramy, co oznacza, że temperatura raz spada, a raz wzrasta. Takie wahania nie służą wielu produktom. Nie tylko mleku, ale też na przykład jajom.
W lodówce mleko najlepiej jest postawić na jednej ze środkowych półek w miarę blisko ścianki, ponieważ panuje tam stosunkowo niska temperatura, wynosząca około 4 st. C.
Nieotwarte mleko można przechowywać nie tylko w lodówce, ale również w pomieszczeniu o stosunkowo niskiej temperaturze, takim jak, chociażby piwnica.
Czytaj również:
Zobacz także: