Gotowanie w zmywarce do naczyń - hit czy kit?
Zmywarka do naczyń może służyć nie tylko do mycia talerzy, garnków czy sztućców, ale również do przyrządzania posiłków. I choć wydaje się to absurdalne, to w rzeczywistości gotowanie w zmywarce ma sens.
Od szalonego pomysłu po książkę kucharską
Świat o gotowaniu w zmywarce pierwszy raz usłyszał dzięki włoskiej kucharce Lisie Casali. Kobieta wpadła na pomysł wykorzystania zmywarki do naczyń, gdy zapragnęła podgrzać przygotowany wcześniej obiad, a w jej zmywarce było wystarczająco dużo miejsca. Posiłek włożyła do szczelnie zamykanego pojemnika i całość umieściła w zmywarce, włączając program mycia.
Casali poszła za ciosem i w urządzeniu przeznaczonym do mycia naczyń, zaczęła gotować rozmaite dania. Pokłosiem jej wydawałoby się szalonego pomysłu, było wydanie przez nią książki kucharskiej pt. "Gotowanie w zmywarce".
Moda na gotowanie w zmywarce
Co ciekawe, taka metoda przyrządzania niektórych posiłków przyjęła się na całym świecie. Co więcej - posiłki ze zmywarki do naczyń zachwalają także profesjonalni kucharze. Okazuje się, efekt gotowania niektórych dań w zmywarce jest bardzo zbliżony do tzw. "sous-vide", czyli gotowania w próżni. To metoda gotowania potraw, w której żywność zamknięta szczelnie w plastikowej torebce próżniowej następnie umieszczana jest w kąpieli wodnej lub parowej w precyzyjnie kontrolowanej temperaturze niższej od tradycyjnego gotowania.
W zmywarce do naczyń efekt zbliżony do "sous-vide" najlepiej sprawdzi się w przypadku gotowania miękkich owoców, warzyw i ryb.
Co gotować w zmywarce?
Należy pamiętać, że rodzaj produktów, które nadają się do gotowania w zmywarce do naczyń jest ograniczony. Głównym wyznacznikiem jest maksymalna temperatura, którą może osiągnąć urządzenie.
Zdecydowanie odraza się gotowania twardych warzyw, takich jak ziemniaki i buraki, ale również powinniśmy zrezygnować z planów przygotowywania czerwonego mięsa. Natomiast wskazane jest gotowanie w zmywarce chudego mięsa, miękkich warzyw i owoców.
Jak gotować w zmywarce do naczyń?
Potrawy należy zamknąć w szczelnych, specjalnych woreczkach foliowych lub zamkniętych słoikach. Następnie umieścić je w koszu zmywarki, obok brudnych naczyń i włączyć odpowiedni program. Należy jednak zaznaczyć, że producenci zmywarek do naczyń nie polecają wykorzystywać urządzenia do gotowania. Zazwyczaj taka informacja znajduje się w instrukcji obsługi zmywarki.
Zwolennicy gotowania w zmywarce podkreślają, że pomimo dłuższego czasu oczekiwania na danie, taka metoda ma wiele zalet - przede wszystkim niższe rachunki prąd lub gaz, a także podejście proekologiczne, gdyż w tym samym czasie i urządzeniu - równocześnie zmywamy naczynia i gotujemy obiad.