Jak czyścić sprzęty AGD
Kuchenne urządzenia wymagają nie tylko konserwacji, ale także pielęgnacji. Najlepsza to ta, która jest skuteczna i... szybka.
Nienaganna zmywarka
W jej zakamarkach i na filtrze kryją się resztki z mytych naczyń.
Raz na 2–3 miesiące (jeśli zazwyczaj używasz programu o niskiej temperaturze, to częściej) włącz pustą zmywarkę na najwyższą temperaturę. Umieść w niej preparat do czyszczenia zmywarek. Jego skład sprawi, że tłuste złogi z rury odpływowej i pompy oraz kamień – znikną!
Regularnie sprawdzaj filtr oraz śmigło urządzenia. Przepłucz je, by usunąć resztki jedzenia (czyli pestki, okruchy).
Nieskazitelny czajnik
Warto kontrolować nie tylko jego grzałkę, ale i dbać o obudowę. Osadzający się na grzałce kamień zmniejsza jej skuteczność. By go usunąć, po prostu zagotuj wodę z octem (1:1) lub z kwaskiem cytrynowym. Kilkakrotnie wypłucz potem czajnik.
Zachlapania z jasnej obudowy możesz usunąć mleczkiem. Srebrną powierzchnię przetrzyj ściereczką z mikrofibry.
Wzorowy ekspres
Resztki kawy i kamień mogą utrudniać działanie urządzenia.
Serwisanci radzą, by do usuwania kamienia z urządzenia nie stosować octu (wnętrze urządzenia może źle na niego reagować). Najbezpieczniej jest użyć odkamieniacza (kupisz w sklepie z agd) lub rozpuszczonego w wodzie kwasku cytrynowego (w proporcji 4:1). Wlej mieszankę do pojemnika na wodę i włącz ekspres. Ponów operację, ale z czystą wodą.
Po każdym użyciu opłucz łyżkę z sitkiem oraz dyszę do mleka. Mleczko, którym czyścisz plastikową obudowę czajnika, zastąp papką z sody. Dzięki temu w twoim portfelu zostanie kilka złotych!
To się przyda!
Płyn do naczyń łatwo usuwa tłuszcz ze zmywanych naczyń. Dzięki temu ten przykry obowiązek trwa znacznie krócej!