Jak dbać o drewniane przybory kuchenne?

Naczynia i przybory kuchenne drewniane sięgają starożytnego Egiptu. Są one nadal jednym z najbardziej powszechnych narzędzi kuchennych. Drewno to świetny materiał na przybory kuchenne, ze względu na swą trwałość. Drewniane łyżki czy deski do krojenia można używać dziesiątki lat. Narzędzia kuchenne z innych materiałów bez problemu możemy włożyć do zmywarki, natomiast drewniane przedmioty mogą wymagać specjalnej opieki. Oto najlepsze wskazówki do czyszczenie drewnianych przyborów kuchennych.

przybory kuchenne
przybory kuchenne© Photogenica

Ocet

drewniane łyżki
© Photogenica

Do miski wlej szklankę octu. Następnie dodaj łyżkę miodu do octu i zamieszaj składniki. Teraz, zanurz wacik w occie, odciśnij jego nadmiar i przetrzyj drewniany przedmiot. Wytrzyj do sucha i powtórz całą procedurę, aż do momentu kiedy twoje narzędzie będzie czyste i lśniące.

Sól i cytryna

Drewniane przybory mogą z łatwością zabarwić się od przygotowywanych nimi przypraw np. od kurkumy. Plamy z kurkumy są trudne do wywabienia. W tym celu, posyp narzędzie gruboziarnistą solą, polej sokiem z cytryny i przetrzyj czystą szmatką. Jeśli plamy nie znikną powtórz procedurę za pomocą sody oczyszczonej zamiast soku z cytryny. Spłucz i wysusz.

Ciepła woda

przybory kuchenne z drewna
© Photogenica

Jeden z najlepszych i najprostszych sposobów czyszczenia drewnianych przyborów kuchennych. Umyj naczynie w gorącej wodzie za każdym razem. Wystarczy je wypłukać i odłożyć do wyschnięcia. Od czasu do czasu przybory należy wygotować, by usunąć plamy i zapobiec odkształcaniu się.

Cytryna

Wyciśnij sok z cytryny i dodaj go do wrzącej wody. Teraz włóż swoje przybory kuchenne i pozostaw w niej na 15-20 minut. Jeśli woda wystygnie, dolej więcej ciepłej wody. Po tym czasie wyjmij drewniane przybory i wytrzyj je suchą szmatką i zostaw do wyschnięcia na słońcu.

Papier ścierny

kuchenne łyżki
© Photogenica

Z biegiem czasu drewno z łyżki „wystają” pojedyncze włókna i łyżka staje się szorstka w dotyku. Delikatnie przetrzyj papierem ściernym lub wełną stalową, aż jej powierzchnia stanie się ponownie gładka. Następnie przetrzyj czystą wilgotną szmatką i nawilż łyżkę olejem.

Dodatkowe wskazówki

Okazyjnie wcieraj olej lub oliwę w przybory kuchenne, nadmiar zetrzyj szmatką lub ręcznikiem papierowym. Zapobiegaj przywieraniu tłuszczu do łyżki mocząc ją w zimnej wodzie przed użyciem. Nie umieszczaj drewnianych przyborów w zmywarce, ciepło i środki czyszczące mogą uszkodzić drewno. Rozważ korzystanie z kuchenki mikrofalowej w celu suszenia i dezynfekcji drewnianych przyborów.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas