Jak i czym wyczyścić piekarnik?

Czyszczenie piekarnika należy do jednych z najbardziej żmudnych czynności podczas sprzątania. Przy pieczeniu różnych dań z czasem osadza się w nim tłuszcz i resztki jedzenia. Zaschnięte plamy nie tylko nieestetycznie wyglądają, ale mogą też zwiększać ryzyko zapalenia się lub uszkodzenia piekarnika. W dodatku swąd spalenizny przenosi się na jedzenie. Dlatego należy regularnie dbać o to, by piekarnik był czysty i lśniący. Wbrew pozorom nie trzeba do tego drogich detergentów i dużego wysiłku. Przy użyciu prostych domowych sposobów z pomocą sody, octu, cytryny czy boraksu wnętrze piekarnika będzie zawsze w dobrym stanie. Poniżej przedstawiamy najlepsze z nich.

Jak czyścić piekarnik?
Jak czyścić piekarnik?©123RF/PICSEL

Jak ułatwić sobie czyszczenie piekarnika?

Ocet na tłuste plamy
©123RF/PICSEL

Zatchnięte tłuste plamy i resztki jedzenia zalegające w piekarniku to nie są łatwe do usunięcia zabrudzenia. Aby czyszczenie piekarnika nie było zmorą, wystarczy sobie ułatwić pracę, stosując patent z sokiem z cytryny. W tym celu należy wlać do naczynia żaroodpornego pół litra wody i wycisnąć sok z połówki cytryny. Wstawiamy je do piekarnika i włączamy urządzenie na 180 stopni z funkcją termoobiegu. Unosząca się para i związki znajdujące się w cytrynie zmiękczą brud i przypaleniznę, przez co bardzo łatwo będzie je usunąć. Cytryna dodatkowo zneutralizuje nieprzyjemne zapachy. Po wyjęciu naczynia pozostaje tylko przemyć wnętrze ściereczką namoczoną w wodzie z dodatkiem płynu do naczyń.

Jak wyczyścić piekarnik wodą z octem?

W usuwaniu uporczywych zabrudzeń z piekarnika pomoże nam również ocet. Należy wymieszać go z wodą w proporcji 1:1 i ewentualnie dodać nieco płynu do mycia naczyń, jeśli zapach jest zbyt drażniący. Moczymy w mieszance ściereczkę i przecieramy nią wnętrze urządzenia. Na koniec przemywamy piekarnik czystą wodą.

Soda oczyszczona na silniejsze zabrudzenia

Soda oczyszczona
©123RF/PICSEL

Jeśli piekarnik pokryty jest silniejszymi zabrudzeniami, których nie da się usunąć przy pomocy octu czy soku z cytryny, warto wykorzystać do tego sodę oczyszczoną. Wystarczy spryskać dno urządzenia wodą, rozsypać po nim szklankę sody i ponownie spryskać. Pozostawiamy na kilka godzin lub na całą noc i przecieramy piekarnik szmatką zamoczoną w ciepłej wodzie. Można także sporządzić pastę z ¼ szklanki sody, połową szklanki wody i łyżką płynu do naczyń. Taką mieszankę nakładamy na zabrudzoną powierzchnię piekarnika na 20 minut, a następnie czyścimy wnętrze gąbką, przemywamy wodą i przecieramy do sucha.

Czyszczenie piekarnika boraksem

Boraks
©123RF/PICSEL

Dobrym sposobem na wyczyszczenie piekarnika jest również zastosowanie boraksu. Potrzebne nam będą trzy łyżki preparatu, które należy zmieszać z ¼ szklanki octu, 1/8 szklanki płynu do naczyń i dwoma szklankami gorącej wody. Roztwór przelewamy do butelki z atomizerem i spryskujemy nim zabrudzenia. Dla wzmocnienia efektu można posypać ścianki piekarnika sodą i ponownie rozprowadzić mieszankę z boraksu. Po kilku minutach wystarczy przetrzeć urządzenie mokrą ściereczką.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas