Jak i czym wyczyścić piekarnik?
Czyszczenie piekarnika należy do jednych z najbardziej żmudnych czynności podczas sprzątania. Przy pieczeniu różnych dań z czasem osadza się w nim tłuszcz i resztki jedzenia. Zaschnięte plamy nie tylko nieestetycznie wyglądają, ale mogą też zwiększać ryzyko zapalenia się lub uszkodzenia piekarnika. W dodatku swąd spalenizny przenosi się na jedzenie. Dlatego należy regularnie dbać o to, by piekarnik był czysty i lśniący. Wbrew pozorom nie trzeba do tego drogich detergentów i dużego wysiłku. Przy użyciu prostych domowych sposobów z pomocą sody, octu, cytryny czy boraksu wnętrze piekarnika będzie zawsze w dobrym stanie. Poniżej przedstawiamy najlepsze z nich.
Jak ułatwić sobie czyszczenie piekarnika?
Zatchnięte tłuste plamy i resztki jedzenia zalegające w piekarniku to nie są łatwe do usunięcia zabrudzenia. Aby czyszczenie piekarnika nie było zmorą, wystarczy sobie ułatwić pracę, stosując patent z sokiem z cytryny. W tym celu należy wlać do naczynia żaroodpornego pół litra wody i wycisnąć sok z połówki cytryny. Wstawiamy je do piekarnika i włączamy urządzenie na 180 stopni z funkcją termoobiegu. Unosząca się para i związki znajdujące się w cytrynie zmiękczą brud i przypaleniznę, przez co bardzo łatwo będzie je usunąć. Cytryna dodatkowo zneutralizuje nieprzyjemne zapachy. Po wyjęciu naczynia pozostaje tylko przemyć wnętrze ściereczką namoczoną w wodzie z dodatkiem płynu do naczyń.
Jak wyczyścić piekarnik wodą z octem?
W usuwaniu uporczywych zabrudzeń z piekarnika pomoże nam również ocet. Należy wymieszać go z wodą w proporcji 1:1 i ewentualnie dodać nieco płynu do mycia naczyń, jeśli zapach jest zbyt drażniący. Moczymy w mieszance ściereczkę i przecieramy nią wnętrze urządzenia. Na koniec przemywamy piekarnik czystą wodą.
Soda oczyszczona na silniejsze zabrudzenia
Jeśli piekarnik pokryty jest silniejszymi zabrudzeniami, których nie da się usunąć przy pomocy octu czy soku z cytryny, warto wykorzystać do tego sodę oczyszczoną. Wystarczy spryskać dno urządzenia wodą, rozsypać po nim szklankę sody i ponownie spryskać. Pozostawiamy na kilka godzin lub na całą noc i przecieramy piekarnik szmatką zamoczoną w ciepłej wodzie. Można także sporządzić pastę z ¼ szklanki sody, połową szklanki wody i łyżką płynu do naczyń. Taką mieszankę nakładamy na zabrudzoną powierzchnię piekarnika na 20 minut, a następnie czyścimy wnętrze gąbką, przemywamy wodą i przecieramy do sucha.
Czyszczenie piekarnika boraksem
Dobrym sposobem na wyczyszczenie piekarnika jest również zastosowanie boraksu. Potrzebne nam będą trzy łyżki preparatu, które należy zmieszać z ¼ szklanki octu, 1/8 szklanki płynu do naczyń i dwoma szklankami gorącej wody. Roztwór przelewamy do butelki z atomizerem i spryskujemy nim zabrudzenia. Dla wzmocnienia efektu można posypać ścianki piekarnika sodą i ponownie rozprowadzić mieszankę z boraksu. Po kilku minutach wystarczy przetrzeć urządzenie mokrą ściereczką.