Jak kupić dobry jogurt?
Sklepowe lodówki zastawione są jogurtami o rozmaitych smakach. Sięgając po nie, mamy poczucie, że wybieramy zdrowy, pożywny produkt – łatwiej przyswajalny niż mleko, dobry dla układu trawiennego. Tymczasem wiele z nich zawiera substancje, które wcale naszemu organizmowi nie służą. Które? To możesz wyczytać w składzie jogurtu.
Co musi mieć w składzie?
Mleko. Najczęściej pasteryzowane, powinno być pełne, nie odtłuszczone.
Kultury bakterii. Są one konieczne do procesu fermentacji, podczas której z podgrzanego mleka powstaje jogurt. Są to m.in. lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus delbrueckii, Streptococcus thermophilus.
Co może mieć w składzie?
Probiotki. Jogurty probiotyczne o udowodnionym działaniu prozdrowotnym powinny mieć konkretne szczepy bakterii, a na opakowaniu trzy informacje: gatunek, rodzaj, szczep bakterii, np. Lactobacillus, acidophilus, LA-5; Bifidobacterium, lactis, BB-12; Bifidobacterium, lactis, DN-173010.
Owoce. Czytaj skład produktów, bo nawet u jednego producenta w jednym smaku są dodawane kawałki owoców, a w innym - przecier lub pulpa.
Nie powinien zawierać: tłuszczu roślinnego, odtłuszczonego mleka w proszku, żelatyny spożywczej, karagenu, skrobi modyfikowanej (4 powyższe składniki służą do zagęszczania), cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, pulpy owocowej, białek mleka.