Jak kupić dobry jogurt?

Sklepowe lodówki zastawione są jogurtami o rozmaitych smakach. Sięgając po nie, mamy poczucie, że wybieramy zdrowy, pożywny produkt – łatwiej przyswajalny niż mleko, dobry dla układu trawiennego. Tymczasem wiele z nich zawiera substancje, które wcale naszemu organizmowi nie służą. Które? To możesz wyczytać w składzie jogurtu.

W jogurtach owocowych jest mnóstwo cukru i innych dodatków. Lepiej kup naturalny i dodaj owoce lub dżem własnej roboty
W jogurtach owocowych jest mnóstwo cukru i innych dodatków. Lepiej kup naturalny i dodaj owoce lub dżem własnej roboty123RF/PICSEL

Co musi mieć w składzie?

Mleko. Najczęściej pasteryzowane, powinno być pełne, nie odtłuszczone.

Kultury bakterii. Są one konieczne do procesu fermentacji, podczas której z podgrzanego mleka powstaje jogurt. Są to m.in. lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus delbrueckii, Streptococcus thermophilus.

Co może mieć w składzie?

Probiotki. Jogurty probiotyczne o udowodnionym działaniu prozdrowotnym powinny mieć konkretne szczepy bakterii, a na opakowaniu trzy informacje: gatunek, rodzaj, szczep bakterii, np. Lactobacillus, acidophilus, LA-5; Bifidobacterium, lactis, BB-12; Bifidobacterium, lactis, DN-173010.

Owoce. Czytaj skład produktów, bo nawet u jednego producenta w jednym smaku są dodawane kawałki owoców, a w innym - przecier lub pulpa.

Nie powinien zawierać: tłuszczu roślinnego, odtłuszczonego mleka w proszku, żelatyny spożywczej, karagenu, skrobi modyfikowanej (4 powyższe składniki służą do zagęszczania), cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, pulpy owocowej, białek mleka.

Komosa ryżowa z jogurtem i malinamiInteria Kulinaria
100 rad
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas