Jak polerować szkliwo i usunąć z niego uporczywe osady?
Właściwa pielęgnacja szklanych i ceramicznych naczyń może być czasem naprawdę uciążliwa. Osad zostający w kubku po kawie czy herbacie jest trudny do usunięcia i oporny nawet na specjalistyczne tabletki dodawane do zmywarek. Zresztą to właśnie zmywarki często niszczą szklane naczynia, pozostawiając na nich biały nalot. Najczęstszym powodem tworzenia się osadów na naczyniach jest twarda woda, rzadziej niewłaściwe używanie zmywarki. Podpowiadamy, jak myć szklanki i inne naczynia, by zawsze były idealnie czyste i błyszczące, bez względu na to, czy myjemy je ręcznie, czy w zmywarce.
Ręczne usuwanie osadów
Ciemny osad po kawie i herbacie usuniesz za pomocą kwasku cytrynowego. W 100 ml ciepłej wody rozpuść 2 łyżeczki kwasku cytrynowego. Kubki umyj gąbką namoczoną w roztworze, a szklanki zanurz w wodzie z kwaskiem na pięć minut. Innym sposobem jest użycie sody oczyszczonej – zmieszaj ją z niewielką ilością wody, by powstała konsystencja pasty, a następnie czyść nią ciemny osad na naczyniach.
Białego nalotu ze szklanek pozbędziesz się, używając octu. Do dużej miski wlej litr octu i zanurz w nim naczynia na godzinę lub dwie, w zależności od tego, jak dużo jest osadu. Po tym czasie wyjmij naczynia i umyj je płynem do mycia naczyń. Osad zniknie, a szkliwo będzie błyszczeć.
Nabłyszczanie szkliwa w zmywarce
Mlecznego nalotu na szklanych naczyniach możesz się też łatwo pozbyć, korzystając ze zmywarki. Włóż do urządzenia szkliwo wymagające czyszczenia. Na dno zmywarki wlej pół litra octu, a następnie uruchom tryb mycia w najwyższej temperaturze. Twoje naczynia staną się idealnie przezroczyste i błyszczące.
Żeby zawsze cieszyć się czystymi i pachnącymi naczyniami, przy każdym myciu dodawaj do zmywarki 2 łyżeczki kwasku cytrynowego. Na półce urządzenia między szklankami i kubkami możesz też ułożyć grube plasterki cytryny bez pestek. Dzięki temu naczynia będą błyszczeć i ładnie pachnieć.
Co zrobić, żeby zmywarka nie pozostawiała nalotu na naczyniach?
Żeby zmywarka idealnie zmywała naczynia i nie pozostawiała na nich nalotu, trzeba o nią dbać. Raz na dwa tygodnie wyjmij i wyczyść filtr, który znajduje się na jej dnie. Wyczyść go z resztek jedzenia i osadu z kamienia. Zrobisz to za pomocą roztworu wody z kwaskiem cytrynowym lub octem. Przynajmniej raz w miesiącu uruchom też zmywarkę bez wkładania do niej naczyń. Na dno urządzenia wlej 250 ml octu i ustaw tryb na najwyższą temperaturę. Jeśli stosujesz nabłyszczacz, sprawdź w instrukcji, jaką dokładnie ilość preparatu powinieneś dodawać do mycia naczyń.