Jak poprawnie zaparzyć herbatę?

article cover
materiały promocyjne

Parzenie herbaty - temperatura ma znaczenie

  • Herbata czarna - 95 stopni C
  • Herbata czerwona - 90 stopni
  • Herbata żółta - 80 stopni
  • Herbata zielona - 70-80 stopni C
  • Herbata biała - 60-80 stopni C

Optymalny czas parzenia herbaty

  • Herbata czarna - 2-3 minuty
  • Herbata czerwona - maksymalnie 3 minuty
  • Herbata owocowa - 4-5 minut
  • Herbata zielona - 2-3 minuty
  • Herbata biała - 2-3 minuty

Dodatki - sposób na wzbogacenie smaku

  • W odróżnieniu od innych dodatków nie trafiają one do filiżanki lub kubka, ale na osobny spodek. Domowe konfitury malinowe czy śliwkowe popijane herbatą to doskonała kombinacja smaków.
  • Suszone kwiaty. To kolejna propozycja podania herbaty. W zależności od rodzaju naparu możesz dodać do niego m.in. hibiskusa, lawendę czy różę.
  • Goździki, wanilia czy imbir - to przykładowe przyprawy, które warto dodać do przygotowanego naparu. Herbata z takimi dodatkami jest szczególnie polecana zimą, bo świetnie rozgrzewa.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?