Jak poprawnie zaparzyć herbatę?

Orzeźwia, zwiększa koncentrację i reguluje poziom cholesterolu we krwi – to zaledwie kilka z wielu właściwości herbaty. Lubisz rozpoczynać dzień od herbaty podanej w stylowej filiżance lub ulubionym kubku? Napar może być jeszcze smaczniejszy, gdy będzie go przyrządzać zgodne z poniższymi wskazówkami. Sprawdź tajniki poprawnego parzenia herbaty.

Parzenie herbaty - temperatura ma znaczenie

Smak i aromat gotowego naparu jest uzależniony nie tylko od jakości i pochodzenia liści, ale również od temperatury wody. Herbata nie powinna być zalewana wrzątkiem - to jeden z podstawowych błędów. Jednocześnie optymalna temperatura wody jest uzależniona od rodzaju liści.

W jakiej temperaturze parzyć herbatę - przykłady:

  • Herbata czarna - 95 stopni C
  • Herbata czerwona - 90 stopni
  • Herbata żółta - 80 stopni
  • Herbata zielona - 70-80 stopni C
  • Herbata biała - 60-80 stopni C

Jak upewnić się, że woda ma optymalną temperaturę? W sklepach z herbatą z reguły można kupić również akcesoria do jej parzenia, w tym termometr do herbaty.

Aby po zalaniu liści temperatura wody nie spadła, możesz też odpowiednio przygotować naczynie. Najlepiej wlej do niego wrzątek, aby ścianki i dno filiżanki lub kubka zaabsorbowały ciepło. Dopiero następnie wsyp do naczynia liście i zalej je wodą.

Optymalny czas parzenia herbaty

Właściwa temperatura wody i ciepłe naczynie pozwalają wydobyć z liści to, co najlepsze. Jednak smak herbaty zależy również od czasu jej parzenia. Tu - podobnie jak w przypadku temperatury wody - wytyczne są zróżnicowane. Ile czasu należy parzyć herbatę?

Czas parzenia herbaty wynosi:

  • Herbata czarna - 2-3 minuty
  • Herbata czerwona - maksymalnie 3 minuty
  • Herbata owocowa - 4-5 minut
  • Herbata zielona - 2-3 minuty
  • Herbata biała - 2-3 minuty

W przypadku niektórych herbat czas parzenia może się wydłużyć lub skrócić. Przykładem może być herbata zielona. Jeżeli regularnie sięgasz właśnie po ten gatunek, bo doceniasz jego dobroczynne właściwości, czas parzenia herbaty powinien być dłuższy - dopiero wówczas napar osiągnie wyższe stężenie m.in. polifenoli.

Dobierając czas parzenia herbaty, weź pod uwagę również rodzaj suszu. Drobne listki można parzyć krócej. I odwrotnie - duże liście będą potrzebować więcej czasu, aby nadać wodzie pożądanego smaku i aromatu.

Dodatki - sposób na wzbogacenie smaku

Chcesz wzbogacić smak herbaty? Cukier, miód, mleko czy cytryna to najpopularniejsze dodatki, chociaż z pewnością nie tylko one mogą znaleźć się w kubku świeżo zaparzonej herbaty. Z jakimi dodatkami podać herbatę?

Dodatki do herbaty - propozycje:

  • W odróżnieniu od innych dodatków nie trafiają one do filiżanki lub kubka, ale na osobny spodek. Domowe konfitury malinowe czy śliwkowe popijane herbatą to doskonała kombinacja smaków.
  • Suszone kwiaty. To kolejna propozycja podania herbaty. W zależności od rodzaju naparu możesz dodać do niego m.in. hibiskusa, lawendę czy różę.
  • Goździki, wanilia czy imbir - to przykładowe przyprawy, które warto dodać do przygotowanego naparu. Herbata z takimi dodatkami jest szczególnie polecana zimą, bo świetnie rozgrzewa.

Mimo że wyżej opisane czynności mogą wydawać się absorbujące, to nieprzypadkowo mówi się o sztuce parzenia herbaty. Jeżeli zwrócisz uwagę na temperaturę wody i naczynia, uzyskasz aromatyczny napar - zupełnie inny w smaku niż po zalaniu liści wrzątkiem.

Zaskocz siebie lub swoich gości - naucz się przygotowywać herbatę tak, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem oraz celebrować chwilę.


materiały promocyjne partnera

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy