Jak pozbyć się zapachu ryb?

Ryby zalicza się do najzdrowszych produktów spożywczych. Nie tylko dostarczają nam wartościowych składników odżywczych, ale też wybornie smakują. Niestety, wiele osób unika ich kupowania i przyrządzania ze względu na nieprzyjemny zapach, który utrzymuje się na deskach do krojenia, a nawet w całej kuchni. Na szczęście z łatwością można się go pozbyć za pomocą naturalnych i prostych sposobów. Poznaj metody, dzięki którym pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu ryb z domu.

Jak pozbyć się zapachu ryb?
Jak pozbyć się zapachu ryb? ©123RF/PICSEL

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ryby?

Zamocz rybę w mleku
©123RF/PICSEL

Niestety, zdarza się nam kupić „świeżą” rybę, która wcale nie pachnie najlepiej. Aby pozbyć się z niej nieprzyjemnej woni, należy umyć ją pod bieżącą wodą i dokładnie wysuszyć (np. za pomocą papierowego ręcznika). Następnie powinno się ją zamoczyć na kilkanaście minut w chłodnym mleku. Świetnie wchłania ono zapachy, a jednocześnie nie zmieni smaku ryby. Po tym zabiegu rybę wystarczy ponownie wysuszyć i doprawić ulubionymi przyprawami.

Jak usunąć zapach ryby z naczyń i akcesoriów kuchennych?

Zapach ryby na desce
©123RF/PICSEL

Zapach ryby może się jeszcze długo utrzymywać na desce do krojenia czy innych kuchennych akcesoriach. Można się go jednak z łatwością pozbyć za pomocą sody oczyszczonej. Proszek wystarczy delikatnie wetrzeć w deskę i zostawić na kilka-kilkanaście minut, a następnie przetrzeć gąbką i wypłukać.

Jeśli po smażeniu ryby patelnia nieprzyjemnie pachnie, warto wsypać na nią fusy po herbacie, dolać nieco wody, a następnie gotować przez kilka minut. Pozbędziemy się niechcianej woni.

Jak pozbyć się zapachu ryby z dłoni?

Smażenie ryby
©123RF/PICSEL

Dłonie, na których pozostał rybi zapach, najlepiej przetrzeć odrobiną soli kuchennej lub skropić sokiem z cytryny. Dzięki temu nasze dłonie zyskają przyjemną, neutralną woń.

Jak pozbyć się zapachu ryby po smażeniu?

Smażenie ryby na patelni często skutkuje długo utrzymującym się i drażniącym zapachem. Można się go pozbyć w prosty sposób. Do szerokiego garnka wystarczy wlać szklankę wody i 5 łyżek octu oraz wsypać kilka goździków. Całość należy zagotować bez użycia pokrywki – w mieszkaniu zacznie się unosić przyjemny aromat.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas