Jak pozbyć się zapachu ze słoików?
Szklane słoiki, np. po ogórkach, mogą być z powodzeniem powtórnie wykorzystane. Można przeznaczyć je m.in. do wekowania domowych przetworów lub przechowywania suszonych ziół. Jest tylko jeden problem – w słoikach po marynowanych przetworach długo utrzymuje się specyficzny, kwaśny zapach, który nie znika nawet po wielokrotnym myciu.
Jest na to sposób: woda i gorczyca! Duet, który szybko rozprawi się z nieprzyjemnym zapachem. Wystarczy łyżkę sproszkowanej gorczycy wsypać do słoika, zalać gorącą wodą, zakręcić i potrząsać energicznie przez kilka minut.
Jeśli nie masz mielonej gorczycy, możesz kupić tę w postaci ziarenek i zgnieść je w moździerzu na proszek.
Następnie słoik należy umyć w ciepłej wodzie i odstawić do wyschnięcia. Jeśli zapach poprzedniej zawartości jest bardzo intensywny, wodę z gorczycą można zostawić w słoiku nawet na kilka godzin. Dotyczy to w szczególności plastikowych pojemników, z których trudniej jest usunąć nieprzyjemne zapachy.
Gorczycę warto mieć zawsze w kuchni także ze względu na jej właściwości zdrowotne: ułatwia trawienie pokarmów, obniża ciśnienie krwi, łagodzi objawy przeziębienia i bóle reumatyczne.