Jak rozpoznać polską truskawkę? Kluczowa jest jedna rzecz

Polskie truskawki nie mają sobie równych
Polskie truskawki nie mają sobie równych123RF/PICSEL

Jak rozpoznać polską truskawkę?

Jak rozpoznać truskawkę importowaną?

10 najbardziej kalorycznych owoców

Kiwi - 61 kcal/100 g Zaliczane jest do tzw. superżywności, czyli produktów o wyjątkowo korzystnym wpływie na nasze zdrowie. To prawdziwa bomba witaminowa, ale jednocześnie dość kaloryczny owoc. Regularne spożywanie kiwi wzmacnia odporność, chroni nas przed depresją i obniża ryzyko zachorowania na nowotwory. Zawiera mnóstwo witaminy C: już jeden owoc zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy u osoby dorosłej. Antynowotworowe właściwości kiwi wynikają z bogactwa witamin C oraz E.
Kiwi - 61 kcal/100 g Zaliczane jest do tzw. superżywności, czyli produktów o wyjątkowo korzystnym wpływie na nasze zdrowie. To prawdziwa bomba witaminowa, ale jednocześnie dość kaloryczny owoc. Regularne spożywanie kiwi wzmacnia odporność, chroni nas przed depresją i obniża ryzyko zachorowania na nowotwory. Zawiera mnóstwo witaminy C: już jeden owoc zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy u osoby dorosłej. Antynowotworowe właściwości kiwi wynikają z bogactwa witamin C oraz E.
Czereśnie - 63 kcal/100 g Choć w 80 proc. składają się z wody, to zaliczamy je do owoców o większej kaloryczności. Warto zachować umiar, ale nie rezygnuj z nich całkowicie – mają zbyt wiele cennych składników odżywczych. Wspomagają pracę serca, układu pokarmowego oraz tarczycy. Zawierają też związek o nazwie cyjanidyna, który u pacjentów z artretyzmem może blokować odczuwanie bólu wywołanego przez kryształki kwasu moczowego. Co więcej, regulują pracę przewodu pokarmowego i pobudzają do pracy trzustkę.
Czereśnie - 63 kcal/100 g Choć w 80 proc. składają się z wody, to zaliczamy je do owoców o większej kaloryczności. Warto zachować umiar, ale nie rezygnuj z nich całkowicie – mają zbyt wiele cennych składników odżywczych. Wspomagają pracę serca, układu pokarmowego oraz tarczycy. Zawierają też związek o nazwie cyjanidyna, który u pacjentów z artretyzmem może blokować odczuwanie bólu wywołanego przez kryształki kwasu moczowego. Co więcej, regulują pracę przewodu pokarmowego i pobudzają do pracy trzustkę.
Winogrona - 67 kcal/100 g Mimo że zawierają cztery razy mniej kalorii niż rodzynki, to nadal plasują się w ścisłej czołówce tuczących owoców. Ich właściwości zdrowotne są doceniane od tysięcy lat. Są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Chronią przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Należą do nielicznych owoców zawierających jod, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Zawierają wiele naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak witaminy A i C oraz flawonoidy. Wymiatają one z organizmu wolne rodniki, które są m.in. odpowiedzialne za rozwój chorób nowotworowych.
Winogrona - 67 kcal/100 g Mimo że zawierają cztery razy mniej kalorii niż rodzynki, to nadal plasują się w ścisłej czołówce tuczących owoców. Ich właściwości zdrowotne są doceniane od tysięcy lat. Są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Chronią przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Należą do nielicznych owoców zawierających jod, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Zawierają wiele naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak witaminy A i C oraz flawonoidy. Wymiatają one z organizmu wolne rodniki, które są m.in. odpowiedzialne za rozwój chorób nowotworowych.
Banany - 89 kcal/100 g To jedne z ulubionych owoców Polaków. Nic dziwnego – są nie tylko smaczne, ale też bardzo pożywne. To świetne źródło energii, z którego często korzystają sportowcy. Są wskazane dla osób, które prowadzą aktywny tryb życia, ale spożywane w nadmiarze przez osoby o mniejszym zapotrzebowaniu energetycznym – szybko dodadzą zbędnych kilogramów.
Banany - 89 kcal/100 g To jedne z ulubionych owoców Polaków. Nic dziwnego – są nie tylko smaczne, ale też bardzo pożywne. To świetne źródło energii, z którego często korzystają sportowcy. Są wskazane dla osób, które prowadzą aktywny tryb życia, ale spożywane w nadmiarze przez osoby o mniejszym zapotrzebowaniu energetycznym – szybko dodadzą zbędnych kilogramów.
Awokado - 160 kcal/100g Z względu na konsystencję oraz zawartość zdrowych tłuszczów nazywa się je „masłem bogów”. Awokado jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9, a także omega-3 oraz omega-6 – niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Owoc ten zawiera sporo witamin, m.in. C, A i E, które są silnymi przeciwutleniaczami, a także witamin z grupy B. Ze względu na wysoką kaloryczność, osoby na diecie nie powinny jeść go w dużych ilościach.
Awokado - 160 kcal/100g Z względu na konsystencję oraz zawartość zdrowych tłuszczów nazywa się je „masłem bogów”. Awokado jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9, a także omega-3 oraz omega-6 – niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Owoc ten zawiera sporo witamin, m.in. C, A i E, które są silnymi przeciwutleniaczami, a także witamin z grupy B. Ze względu na wysoką kaloryczność, osoby na diecie nie powinny jeść go w dużych ilościach.
Mango - 60 kcal/100 g Jego właściwości zdrowotne oraz smakowe doceniane są na całym świecie. Ten soczysty i słodki owoc wspomaga proces przyswajania żelaza, obniża poziom cholesterolu we krwi, a także ma dobroczynny wpływ na pracę serca i utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Mango jest bogatym źródłem witaminy A, C i E oraz witamin z grupy B. Obecność antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami, nie tylko opóźnia procesy starzenia się skóry, ale także spowalnia wzrost komórek nowotworowych. Zjedzenie całego owocu dostarczy nam prawie 200 kcal.
Mango - 60 kcal/100 g Jego właściwości zdrowotne oraz smakowe doceniane są na całym świecie. Ten soczysty i słodki owoc wspomaga proces przyswajania żelaza, obniża poziom cholesterolu we krwi, a także ma dobroczynny wpływ na pracę serca i utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Mango jest bogatym źródłem witaminy A, C i E oraz witamin z grupy B. Obecność antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami, nie tylko opóźnia procesy starzenia się skóry, ale także spowalnia wzrost komórek nowotworowych. Zjedzenie całego owocu dostarczy nam prawie 200 kcal.
Suszona śliwka – 240 kcal/100 g Suszone śliwki są bogatym źródłem beta-karotenu, poprawiają nastrój i działają przeciwstarzeniowo. Trzeba jednak pamiętać, by nie przesadzić z ich ilością. Suszone wprawdzie są bogatsze pod względem wartości odżywczych oraz zawartości witamin i błonnika od świeżych, ale mają pięć razy więcej kalorii.
Suszona śliwka – 240 kcal/100 g Suszone śliwki są bogatym źródłem beta-karotenu, poprawiają nastrój i działają przeciwstarzeniowo. Trzeba jednak pamiętać, by nie przesadzić z ich ilością. Suszone wprawdzie są bogatsze pod względem wartości odżywczych oraz zawartości witamin i błonnika od świeżych, ale mają pięć razy więcej kalorii.
Daktyle - 282 kcal/100 g W krajach arabskich nazywa się je „chlebem życia”. Są bogate w błonnik i witaminy, a także potas, przeciwutleniacze i salicylany, które działają jak aspiryna. Ich właściwości odżywcze doceniają głównie sportowcy. To prawdziwa skarbnica cukrów prostych, które są świetnym źródłem energii podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Dla osób o mniejszym zapotrzebowaniu energetycznym jedzenie daktyli w większych ilościach może być zgubne.
Daktyle - 282 kcal/100 g W krajach arabskich nazywa się je „chlebem życia”. Są bogate w błonnik i witaminy, a także potas, przeciwutleniacze i salicylany, które działają jak aspiryna. Ich właściwości odżywcze doceniają głównie sportowcy. To prawdziwa skarbnica cukrów prostych, które są świetnym źródłem energii podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Dla osób o mniejszym zapotrzebowaniu energetycznym jedzenie daktyli w większych ilościach może być zgubne.
Uważane są za zdrowy zamiennik słodyczy, dlatego jesteśmy zachęcani, by sięgać po nie, gdy tylko najdzie nas ochota na coś słodkiego. Ale ponieważ owoc owocowi nierówny, zanim go zjemy, powinniśmy zwrócić uwagę na jego indeks glikemiczny (IG) oraz kaloryczność.
Uważane są za zdrowy zamiennik słodyczy, dlatego jesteśmy zachęcani, by sięgać po nie, gdy tylko najdzie nas ochota na coś słodkiego. Ale ponieważ owoc owocowi nierówny, zanim go zjemy, powinniśmy zwrócić uwagę na jego indeks glikemiczny (IG) oraz kaloryczność.123RF/PICSEL
Rodzynki - 299 kcal/100g Wartości odżywcze suszonych winogron trudno jest przecenić. Uchodzą one za jedne z najzdrowszych bakalii. Zawierają jod, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy. Rodzynki są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który nie tylko zapewnia uczucie sytości, ale też wspomaga trawienie i obniża poziom cholesterolu. Pomagają w walce z zaparciami. Zawierają dużo potasu, dlatego powinny się znaleźć w diecie osób z nadciśnieniem. Ze względu na wysoką kaloryczność trzeba jednak pamiętać, by zachować umiar.
Rodzynki - 299 kcal/100g Wartości odżywcze suszonych winogron trudno jest przecenić. Uchodzą one za jedne z najzdrowszych bakalii. Zawierają jod, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy. Rodzynki są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który nie tylko zapewnia uczucie sytości, ale też wspomaga trawienie i obniża poziom cholesterolu. Pomagają w walce z zaparciami. Zawierają dużo potasu, dlatego powinny się znaleźć w diecie osób z nadciśnieniem. Ze względu na wysoką kaloryczność trzeba jednak pamiętać, by zachować umiar.
Granat - 83 kcal/100 g Owoc ten kryje w sobie mnóstwo składników odżywczych. Znajdziemy wśród nich magnez, fosfor, potas, jod, a nawet krzem. Zawiera przeciwutleniacze, takie jak witamina C czy beta-karoten. Niszczą one wolne rodniki, które uszkadzają komórki. Dzięki temu nasza skóra, włosy i paznokcie zachowują dobry wygląd. Ze wszystkich owoców to granat zawiera najwięcej antyoksydantów. Osoby dbające o linię powinny jednak zachować umiar – zawiera on całkiem sporo kalorii.
Granat - 83 kcal/100 g Owoc ten kryje w sobie mnóstwo składników odżywczych. Znajdziemy wśród nich magnez, fosfor, potas, jod, a nawet krzem. Zawiera przeciwutleniacze, takie jak witamina C czy beta-karoten. Niszczą one wolne rodniki, które uszkadzają komórki. Dzięki temu nasza skóra, włosy i paznokcie zachowują dobry wygląd. Ze wszystkich owoców to granat zawiera najwięcej antyoksydantów. Osoby dbające o linię powinny jednak zachować umiar – zawiera on całkiem sporo kalorii.
Według dietetyków na owoce powinny szczególnie uważać osoby chore na cukrzycę, z alergiami pokarmowymi i dolegliwościami trawiennymi. Jeśli cierpisz na którąś z tych dolegliwości, skonsultuj włączenie owoców do swojej diety z lekarzem.
Według dietetyków na owoce powinny szczególnie uważać osoby chore na cukrzycę, z alergiami pokarmowymi i dolegliwościami trawiennymi. Jeśli cierpisz na którąś z tych dolegliwości, skonsultuj włączenie owoców do swojej diety z lekarzem. 123RF/PICSEL
Kaloryczność zależy nie tylko od rodzaju owocu. Może się zmieniać w zależności od tego, czy jest on świeży, czy suszony. Ważne jest również stadium dojrzewania: najwięcej kalorii mają przejrzałe i tym samym bardzo słodkie owoce.
Kaloryczność zależy nie tylko od rodzaju owocu. Może się zmieniać w zależności od tego, czy jest on świeży, czy suszony. Ważne jest również stadium dojrzewania: najwięcej kalorii mają przejrzałe i tym samym bardzo słodkie owoce.123RF/PICSEL
Dla osób na diecie najlepszym wyborem będą owoce o niskim IG. Zaliczają się do nich przede wszystkim owoce sezonowe, jak maliny, agrest, truskawki, porzeczki, wiśnie czy jabłka, oraz cytrusy.
Dla osób na diecie najlepszym wyborem będą owoce o niskim IG. Zaliczają się do nich przede wszystkim owoce sezonowe, jak maliny, agrest, truskawki, porzeczki, wiśnie czy jabłka, oraz cytrusy.123RF/PICSEL
Sezon na truskawki możemy uznać za rozpoczęty!
Sezon na truskawki możemy uznać za rozpoczęty!123RF/PICSEL
Tartaletki z truskawkami - prosty deser dla każdegoInteria KulinariaInteria Kulinaria