Jak rozpoznać polską truskawkę? Kluczowa jest jedna rzecz
Wraz z pojawieniem się pierwszych, wiosennych truskawek, pojawił się dylemat - jak odróżnić nasze rodzime owoce od tych importowanych? Nie jest tajemnicą, że polskie truskawki smakiem i aromatem biją na głowę zagraniczne. Radzimy, jak nie dać się nabrać. Sprawdź, jak rozpoznać polską truskawkę.
Polskie truskawki nie mają sobie równych123RF/PICSEL
Truskawki to według badań Kantar ulubiony owoc Polaków, a także najbardziej wyczekiwany owoc sezonowy. Polskie truskawki wiosenne są uprawiane w szklarniach i mają smak tych polowych. Dla wielu jest on wspomnieniem dzieciństwa. Owoce są średnio jędrne, soczyste, lekko poziomkowe i kwaskowate. Warto wiedzieć, że nasze truskawki, uprawiane w strefie klimatu umiarkowanego, są uznawane za wyjątkowo smaczne. To kolejny argument za tym, by już wczesną wiosną szukać tych polskich.
Jak rozpoznać polską truskawkę?
Barwa i kształt są charakterystyczne dla danej odmiany, ale generalnie polskie truskawki mają stożkowaty lub sercowaty kształt. Postrzegamy go jako znany, tradycyjny. Dojrzałe owoce są jasnoczerwone i błyszczące. Są duże i pachną. Zapach jest najbardziej intensywny przy szypułce. Jest ona świeża i soczyście zielona, sztywna i delikatnie odstaje od owocu. Jak mówią producenci - szypułka zawsze prawdę powie.
Jak rozpoznać truskawkę importowaną?
Truskawki importowane są bardziej podłużne. Owoce mają jaśniejszy kolor przy szypułce, ponieważ musiały być zbierane "na blado". Kondycja szypułki zdradza najwięcej. Nie jest ona świeża i sztywna, nie odstaje już od owocu. Szypułki truskawek marokańskich są nieproporcjonalnie duże i długie.
"Zapraszamy do poszukiwania naszych polskich owoców w sklepach i do sprawdzenia, że to jest nasz produkt. Warto, bo jej smak jest zachwycający" - mówił Janusz Cieśla, ekspert ds. produkcji szklarniowej.
"Zbierana dzisiaj, jutro ona będzie na półce. Nie mija nawet doba. Można ją poznać po smaku, jędrności i po szypułce. Szypułka po czterech dnia transportu, z dalekich krajów, nie jest świeża, jest zmęczona. Różnica jest też taka, że my zbieramy truskawkę czerwoną, taką jaka powinna być. Jej smak pochodzi w 100% od słońca. Importowana zbierana jest 'na blado', żeby wytrzymała podróż. Dokładnie tak jak banany. Dlatego w Europie nie znamy dobrego smaku banana. Gdybyśmy pojechali tam, gdzie one rosną poznalibyśmy smak, który przypomina miód rozpływający się w ustach. Trzeba to wiedzieć" - przekonują Aldona i Jarosław Radola, którzy od kilku lat prowadzą gospodarstwo szklarniowe, w którym uprawiają truskawki.
"Truskawka ma w szklarniach idealny klimat. Dojrzewa od stycznia, dlatego już w kwietniu i maju jest gotowa do zerwania. Truskawka odbierana jest od producentów w dniu zerwania, maksymalnie na drugi dzień rano, wtedy po dobrym schłodzeniu. Tak świeżego towaru w markecie życzylibyśmy wszystkim. Nie musi podróżować przez pół świata, nie pozostawia śladu węglowego. Polską truskawkę bezbłędnie poznamy po smaku i po szypułce. Szypułka świeżej truskawki też jest świeża. Ona prawdę wam powie" - mówią Wiesława i Zenon Janiak, pionierzy uprawy w szklarniach.
10 najbardziej kalorycznych owoców
Owoce są smaczne i zdrowe - o tym nie trzeba nikogo przekonywać. To bez wątpienia źródło wielu witamin, minerałów oraz błonnika, który usprawnia procesy trawienia. W swoim składzie zawierają cukry proste, które są cennym źródłem energii, ale też mogą dodawać nam kilogramów. Poznaj owoce, na które musisz uważać – zwłaszcza, jeśli jesteś na diecie.
Kiwi - 61 kcal/100 g Zaliczane jest do tzw. superżywności, czyli produktów o wyjątkowo korzystnym wpływie na nasze zdrowie. To prawdziwa bomba witaminowa, ale jednocześnie dość kaloryczny owoc. Regularne spożywanie kiwi wzmacnia odporność, chroni nas przed depresją i obniża ryzyko zachorowania na nowotwory. Zawiera mnóstwo witaminy C: już jeden owoc zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy u osoby dorosłej. Antynowotworowe właściwości kiwi wynikają z bogactwa witamin C oraz E.
Czereśnie - 63 kcal/100 g Choć w 80 proc. składają się z wody, to zaliczamy je do owoców o większej kaloryczności. Warto zachować umiar, ale nie rezygnuj z nich całkowicie – mają zbyt wiele cennych składników odżywczych. Wspomagają pracę serca, układu pokarmowego oraz tarczycy. Zawierają też związek o nazwie cyjanidyna, który u pacjentów z artretyzmem może blokować odczuwanie bólu wywołanego przez kryształki kwasu moczowego. Co więcej, regulują pracę przewodu pokarmowego i pobudzają do pracy trzustkę.
Winogrona - 67 kcal/100 g Mimo że zawierają cztery razy mniej kalorii niż rodzynki, to nadal plasują się w ścisłej czołówce tuczących owoców. Ich właściwości zdrowotne są doceniane od tysięcy lat. Są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Chronią przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Należą do nielicznych owoców zawierających jod, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Zawierają wiele naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak witaminy A i C oraz flawonoidy. Wymiatają one z organizmu wolne rodniki, które są m.in. odpowiedzialne za rozwój chorób nowotworowych.
Banany - 89 kcal/100 g To jedne z ulubionych owoców Polaków. Nic dziwnego – są nie tylko smaczne, ale też bardzo pożywne. To świetne źródło energii, z którego często korzystają sportowcy. Są wskazane dla osób, które prowadzą aktywny tryb życia, ale spożywane w nadmiarze przez osoby o mniejszym zapotrzebowaniu energetycznym – szybko dodadzą zbędnych kilogramów.
Awokado - 160 kcal/100g Z względu na konsystencję oraz zawartość zdrowych tłuszczów nazywa się je „masłem bogów”. Awokado jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9, a także omega-3 oraz omega-6 – niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Owoc ten zawiera sporo witamin, m.in. C, A i E, które są silnymi przeciwutleniaczami, a także witamin z grupy B. Ze względu na wysoką kaloryczność, osoby na diecie nie powinny jeść go w dużych ilościach.
Mango - 60 kcal/100 g Jego właściwości zdrowotne oraz smakowe doceniane są na całym świecie. Ten soczysty i słodki owoc wspomaga proces przyswajania żelaza, obniża poziom cholesterolu we krwi, a także ma dobroczynny wpływ na pracę serca i utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Mango jest bogatym źródłem witaminy A, C i E oraz witamin z grupy B. Obecność antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami, nie tylko opóźnia procesy starzenia się skóry, ale także spowalnia wzrost komórek nowotworowych. Zjedzenie całego owocu dostarczy nam prawie 200 kcal.
Suszona śliwka – 240 kcal/100 g Suszone śliwki są bogatym źródłem beta-karotenu, poprawiają nastrój i działają przeciwstarzeniowo. Trzeba jednak pamiętać, by nie przesadzić z ich ilością. Suszone wprawdzie są bogatsze pod względem wartości odżywczych oraz zawartości witamin i błonnika od świeżych, ale mają pięć razy więcej kalorii.
Daktyle - 282 kcal/100 g W krajach arabskich nazywa się je „chlebem życia”. Są bogate w błonnik i witaminy, a także potas, przeciwutleniacze i salicylany, które działają jak aspiryna. Ich właściwości odżywcze doceniają głównie sportowcy. To prawdziwa skarbnica cukrów prostych, które są świetnym źródłem energii podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Dla osób o mniejszym zapotrzebowaniu energetycznym jedzenie daktyli w większych ilościach może być zgubne.
Rodzynki - 299 kcal/100g Wartości odżywcze suszonych winogron trudno jest przecenić. Uchodzą one za jedne z najzdrowszych bakalii. Zawierają jod, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy. Rodzynki są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który nie tylko zapewnia uczucie sytości, ale też wspomaga trawienie i obniża poziom cholesterolu. Pomagają w walce z zaparciami. Zawierają dużo potasu, dlatego powinny się znaleźć w diecie osób z nadciśnieniem. Ze względu na wysoką kaloryczność trzeba jednak pamiętać, by zachować umiar.
Granat - 83 kcal/100 g Owoc ten kryje w sobie mnóstwo składników odżywczych. Znajdziemy wśród nich magnez, fosfor, potas, jod, a nawet krzem. Zawiera przeciwutleniacze, takie jak witamina C czy beta-karoten. Niszczą one wolne rodniki, które uszkadzają komórki. Dzięki temu nasza skóra, włosy i paznokcie zachowują dobry wygląd. Ze wszystkich owoców to granat zawiera najwięcej antyoksydantów. Osoby dbające o linię powinny jednak zachować umiar – zawiera on całkiem sporo kalorii.
Według dietetyków na owoce powinny szczególnie uważać osoby chore na cukrzycę, z alergiami pokarmowymi i dolegliwościami trawiennymi. Jeśli cierpisz na którąś z tych dolegliwości, skonsultuj włączenie owoców do swojej diety z lekarzem. 123RF/PICSEL
Kaloryczność zależy nie tylko od rodzaju owocu. Może się zmieniać w zależności od tego, czy jest on świeży, czy suszony. Ważne jest również stadium dojrzewania: najwięcej kalorii mają przejrzałe i tym samym bardzo słodkie owoce.123RF/PICSEL
Dla osób na diecie najlepszym wyborem będą owoce o niskim IG. Zaliczają się do nich przede wszystkim owoce sezonowe, jak maliny, agrest, truskawki, porzeczki, wiśnie czy jabłka, oraz cytrusy.123RF/PICSEL
"Produkcja szklarniowa i tunelowa rośnie. Owoców zawsze jest za mało. Zwiększa się bowiem zapotrzebowanie i świadomość konsumentów. Polska ma olbrzymi potencjał, produkujemy znakomite owoce, wydłużając sezon na miarę naszych ambicji i możliwości jakie cały czas rosną" - mówi Krzysztof Żabówka z Daifressh Berry, firmy uprawiającej i dostarczającej świeże owoce.
"Życzę, aby konsumenci nie mylili się w zakupie polskich owoców. Jako branża podpowiadamy, jak odróżnić nasze lokalne owoce od importowanych. Truskawki z zachodnich upraw są często przepakowywane. Jeśli ktoś kupi takie owoce i nie będzie zadowolony, i pomyśli, że nie umiemy produkować" - mówi Mariusz Chenczke.
Sezon na truskawki możemy uznać za rozpoczęty!123RF/PICSEL
"Współdziałamy, tak by pokazywać różnice i aby namawiać na bardziej świadome zakupy. Patrzmy na etykiety, szukajmy informacji o gospodarstwie, w którym owoce są produkowane" - dodaje Chenczke.
Współpraca pomaga budować nawyk świadomych zakupów i codziennej konsumpcji polskich owoców jagodowych. Działania liderów są wspierane przez "Czas na polskie superowoce!" - projekt integrujący producentów i przetwórców.
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii "Czas na polskie superowoce! III edycja".
Źródło: PolskieSuperowoce.pl
***
Zobacz również:
Tartaletki z truskawkami - prosty deser dla każdegoInteria KulinariaInteria Kulinaria