Jak uchronić ser przed wysychaniem w lodówce?
To zawsze jest frustrujące – zaglądasz do lodówki po dodatki do kanapek, ale okazuje się, że to, na co masz ochotę zaczyna się psuć lub uschło. Jeśli chodzi o ser, można próbować wielu sposobów, na przykład zawijania go w folię lub chowania do pudełka, ale nawet to nie zawsze pomaga. Istnieje jednak pewna sztuczka, która sprawi, że ser w twojej lodówce pozostanie świeży na dłużej.
Metoda I:
Posmaruj brzegi kostki sera masłem. Następnym razem, kiedy będziesz wkładać do lodówki kawałek sera, posmaruj go bardzo cienką warstwą masła. Przechowuj ser tak jak zwykle – w pudełku lub w papierze pergaminowym. Masło należy stosować za każdym razem, kiedy odkrawany jest kawałek sera.
Dlaczego masło działa tak dobrze?
Gdy stosuje się masło, tworzy ono warstwę ochronną, która chroni przed powietrzem utleniającym ser w lodówce. Dodatkowo twój ser nie zapleśnieje, ponieważ masło w przeważającej mierze składa się z tłuszczu. Pleśń nie rośnie dobrze w tłuszczu, ponieważ potrzebuje dużej ilości wody oraz składników odżywczych. Dlatego masło staje się barierą przed pleśnią i wysychaniem.
Margaryna również ochroni ser przed wysychaniem, ale ponieważ zawiera mniej tłuszczu, nie stworzy warstwy chroniącej przed pleśnią.
Metoda II:
Użyj octu lub oliwy z oliwek. Jeśli nie chcesz używać do tego masła, ale zależy ci na świeżości sera i obawiasz się pleśni, możesz wykorzystać ocet. Namocz ręcznik papierowy w cieczy, a następnie włóż go do zamkniętej torebki lub pojemnika, w którym zwykle przechowujesz ser.
Oliwa z oliwek może być również stosowana jako powłoka ochronna dla twoich ulubionych serów. Gdy pleśń zaczyna rosnąć, będzie utrzymywać się tylko na oliwie, a nie na samym serze. Ale ostatecznie to masło jest zdecydowanie najprostszym sposobem, aby cieszyć się świeżym serem aż do ostatniego kawałka.