Jak udekorować świąteczny stół
Będzie elegancko, modnie i bardzo wiosennie. Niebieski to przecież kolor pogodnego nieba. Proponujemy proste pomysły na nowy look odświętnej, rodzinnej zastawy oraz kwiatowe dekoracje, które bez trudu zrobisz sama.
Zamiast pisanki
Zwykły kieliszek na jajko można wykorzystać jako wazonik. Wydaje ci się, że jest za mały? Przygotuj ich tyle, ilu będzie gości, aby każdy miał własny.
Jak to zrobić? Wykorzystaj kwiaty, które nie nadają się do dużego bukietu – lada chwila przekwitną lub mają uszkodzoną łodyżkę. Przytnij je króciutko, wstaw w kieliszki z odrobiną wody – wystarczy po 2-3. Umieść je przy nakryciach.
Serwetka wieńczy... nakrycie
Odświętne talerze zyskają nową oprawę – z serwetkami w idealnie dobranych barwach.
Jak to zrobić? Niebieskie serwetki do biało-błękitnych nakryć to pewniak. Intrygująco, a równie szykownie będą wyglądały duety: serwetka biała i szara albo biała i liliowa.
Piramida ze świeżych kwiatów
Kwiaty cebulowe, np. szafirki, narcyzy, symbolizują nadejście wiosny. Dlatego kompozycja z nich powinna być gwiazdą świątecznego stołu.
Jak to zrobić? Potrzebne będą wysoka szklana patera na ciasto oraz szafirki w kilku doniczkach. Na dnie patery usyp górkę z wilgotnej ziemi do kwiatów. Wyjmij kwiaty z doniczek i poukładaj je na paterze, wtykając ostrożnie cebulki w podłoże, jedna obok drugiej, tak aby te pośrodku były trochę wyżej.
Tekst: Iwona Milewska