Jak uniknąć podjadania?

Często tyjemy dlatego, że… nie przywiązujemy do jedzenia zbyt wielkiej wagi. A paradoksalnie, im więcej o nim myślimy i poświęcamy mu czasu, tym jemy zdrowiej!

Tyjemy dlatego, że nie przywiązujemy uwagi do jedzenia
Tyjemy dlatego, że nie przywiązujemy uwagi do jedzenia 123RF/PICSEL

Ładne posiłki sycą... oczy. A jemy wszystkimi zmysłami, dlatego warto zadbać, by posiłki były kolorowe i estetyczne. Zanim zaczniemy jeść, przyglądajmy się przez chwilę temu co mamy na talerzu. Sygnał o tym, że jemy dotrze do mózgu zanim jedzenie trafi do żołądka i najemy się szybciej.

Delektuj się jedzeniem. Gryź powoli. Gdy masz jedzenie w ustach, odłóż widelec. Niech do mózgu dotrze sygnał o smaku.

Gdy jesz, skup się na samym posiłku. Nie oglądaj w tym czasie telewizji, nie czytaj, nie rób nic w kuchni "przy okazji". To proste sposoby, ale dzięki nim mózg na dłużej zapamięta, że... jadł!

100 rad
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas