Jak wykorzystać czosnek i drożdże w ogrodzie?
Podczas uprawy roślin należy mieć na uwadze to, że mogą zostać zaatakowane przez szkodniki lub różne choroby. Należy więc odpowiednio dbać o ich rozwój i chronić przed zagrożeniami. Na rynku dostępnych jest wiele chemicznych środków ochrony roślin, jednak wiele się mówi o ich szkodliwym wpływie na środowisko i zdrowie człowieka. Zamiast pestycydów warto więc wykorzystać naturalne preparaty z produktów, które mamy pod ręką. Świetną alternatywą dla chemicznych środków będą naturalne opryski i wywary z czosnku i drożdży. Zawarte w nich związki organiczne sprawiają, że stymulują wzrost i rozwój roślin, a przy tym chronią je przed chorobami i szkodnikami. Dlaczego warto stosować środki ochrony roślin z czosnku i drożdży? Jak je przygotować i jak używać?
Jak wykorzystać czosnek w ogrodzie?
Ogrodowe rośliny stale narażone są na atak szkodników lub różne choroby. Aby były odporne na te zagrożenia i dobrze rosły, stosuje się różnego rodzaju środki ochrony roślin i nawozy. Jednak pestycydy nie są obojętne dla środowiska i zdrowia człowieka. Warto więc wykorzystywać ekologiczne, naturalne sposoby na ochronę roślin. W tym celu dobrze sprawdzają się produkty, które niemal każdy posiada w swojej kuchni, np. czosnek. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym nie tylko korzystnie wpływa na zdrowie człowieka, ale też na kondycję roślin. Zawarta w nim allicyna hamuje rozwój bakterii i grzybów, dzięki czemu chroni rośliny przed chorobami. Czosnek zapobiega m.in. szarej pleśni, rdzy, plamistości liści czy też zarazie ziemniaczanej. Natomiast związki siarkoorganiczne, nadające czosnkowi ostry zapach, odstraszają szkodniki i insekty. Wywary z czosnku pomagają zwalczyć mszyce, przędziorki, mączliki szklarniowe, wciorniastki czy miodówki.
Jak wykorzystać drożdże w ogrodzie?
Skuteczną i naturalną ochronę przed chorobami oraz szkodnikami zapewnią roślinom drożdże piekarskie. To nic innego jak grzyby, które żywią się cukrami prostymi. Nie są one groźne dla roślin, a zasiedlając ich korzenie i inne części, wypierają inne chorobotwórcze mikroorganizmy. Tworzą więc naturalną barierę ochronną i zapobiegają chorobom, np. szarej pleśni, alternariozie czy mączniakom. Drożdże żyją z roślinami w symbiozie i ułatwiają im przyswajanie z podłoża cennych substancji odżywczych. Same też są bogatym źródłem witamin (szczególnie z grupy B), białek, aminokwasów i minerałów takich jak magnez, potas, wapń, fosfor, żelazo, chrom i cynk. Dzięki temu pomagają roślinom lepiej się rozwijać, szybciej rosnąć i rozbudowywać system korzeniowy. Nawóz z drożdży dobrze wpływa szczególnie na wzrost młodych siewek.
Wyciąg z czosnku przeciw szkodnikom
Z czosnku można przygotować wyciąg, który skutecznie poradzi sobie z mszycami, przędziorkami czy mączlikami, a także z chorobami bakteryjnymi i grzybowymi. 200 gram czosnku należy drobno posiekać lub zmielić i zalać 10 litrami wody. Następnie całość wymieszać i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie wystarczy przecedzić przez sito i przelać do opryskiwacza. Wyciąg należy zużyć od razu, gdyż nie jest trwały. Można nim spryskać obficie rośliny ogrodowe i doniczkowe zaatakowane przez szkodniki lub choroby. Zabieg należy powtórzyć kilkakrotnie.
Jak przygotować wywar z czosnku?
Jeszcze skuteczniejszy będzie wywar z czosnku. W tym przypadku również należy zmieszać ze sobą 200 gram rozdrobnionego czosnku i 10 l wody oraz odstawić na 24 godziny. Kolejny krok to gotowanie wywaru przez 20 minut. Po ostudzeniu należy go przecedzić i wlać do opryskiwacza. Wywar jest o wiele trwalszy od wyciągu, więc można go przechowywać przez dłuższy czas (ok. 2 miesiące). Najlepiej wtedy przelać go do słoików, dobrze zakręcić i trzymać w zacienionym miejscu.
Gnojówka z czosnku do podlewania roślin
Z czosnku można także przygotować gnojówkę do podlewania i wzmacniania roślin. W tym celu należy rozetrzeć 8 ząbków czosnku razem z suszonymi liśćmi (500 g) i łuskami (200 g) rośliny. Całość zalać 10 litrami wody i odstawić w zacienione miejsce na 2 tygodnie do fermentacji. Na końcu przecedzić i rozcieńczyć wodą w proporcji 1:10. Taką gnojówkę można stosować doglebowo, będzie wzmacniała rośliny, chroniła przed szkodnikami i chorobami grzybowymi. Zapobiega m.in. groźnej chorobie grzybowej systemu korzeniowego – fytoftorozie.
Jak przygotować oprysk z drożdży?
Z drożdży warto sporządzić oprysk, który można stosowować przeciw chorobom grzybowym takim jak szara pleśń, brunatna zgnilizna, alternarioza czy zaraza ziemniaczana. Najczęściej wykonuje się go do ochrony truskawek, pomidorów i ogórków. Można jednak używać go profilaktycznie na wszystkie rośliny. Aby przygotować oprysk, należy rozpuścić 100 gram drożdży w 0,5 litra mleka 3,2 proc. Całość rozcieńczyć wodą (10 litrów). Do roztworu można dodać łyżkę szarego mydła, dzięki temu oprysk utrzyma się na liściach. Należy je opryskać z jednej i drugiej strony. Oprysk powinno się stosować raz w tygodniu przy bezwietrznej, bezdeszczowej pogodzie.
Nawóz z drożdży niefermentowanych
Nawóz z drożdży świetnie sprawdza się do wzmacniania roślin i ochrony przed czynnikami zewnętrznymi. Można wykonać go z drożdży fermentowanych i niefermentowanych. Do sporządzenia tego drugiego potrzebna jest kostka drożdży piekarskich (ok. 100 g) i 10 litrów ciepłej lub letniej wody. Składniki należy ze sobą wymieszać i odstawić na godzinę. Taki roztwór jest już gotowy do użycia. Do przygotowania takiego nawozu można użyć także przeterminowanych drożdży, nie straci na skuteczności.
Nawóz z drożdży sfermentowanych
Można również przygotować nawóz z drożdży sfermentowanych, będzie wtedy silniejszy. Należy wrzucić do wiadra rozdrobnioną kostkę drożdży i zasypać szklanką cukru. Po dwóch godzinach zalewa się całość 10 litrami wody, miesza i odstawia na tydzień do sfermentowania. Gotowy roztwór rozcieńcza się wodą (1 szklanka nawozu na 10 litrów wody) i stosuje się do podlewania roślin doniczkowych i ogrodowych.