Jak zrobić serduszka na walentynki z wina?
Każde święto ma swój symbol. Walentynki kojarzą się z czerwonym serduszkiem. Podaruj swojej drugiej połówce czerwone serce z wina. Przygotuj deser na wyjątkowy dzień w roku, w którym okazujemy sobie miłość. Przekonaj się jak szybko i łatwo przygotujesz przekąskę na być może najgorętszy wieczór, który długo będziesz wspominać.
Rzeczy, których potrzebujesz
* 1½ szklanki czerwonego wina
* 4 łyżki żelatyny deserowej
* 4 łyżki cukru
* silikonowa foremka w kształcie serduszek
* mały garnka
* termometr cukierniczy
Wlej wino do garnka. Możesz użyć dowolnego czerwonego wina. Jeżeli używasz słodkiego wina, nie musisz dodawać cukru, chyba, że chcesz by było bardziej słodkie.
Podgrzewaj wino na małym ogniu. Korzystając z termometru cukierniczego sprawdzaj jego temperaturę. Wino wrze w temperaturze 70 st C. Aby zachowało swoje wyskokowe właściwości gotuj je do temperatury maksymalnie 62 st C.
Jeżeli nie posiadasz termometru, obserwuj gotujące się wino. Kiedy ujrzysz kilka małych bąbelków odrywających się od dna garnka, zdejmij go z ognia. Zacznij dodawać do wina żelatynę, stopniowo, po jednej łyżce naraz. Gdy żelatyna się rozpuści, dodaj cukier, również stopniowo, cały czas mieszając miksturę.
Mikstura gotowa, przystępujemy do przygotowania foremki. Sylikonową foremkę wysmaruj olejem, dzięki temu łatwiej wyjmiesz serduszka z formy. Przelej wino do formy, pomagając sobie łopatką. Wyrównaj.
Wstaw formę z serduszkami do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc. Gdy będą gotowe, wyjmij je z formy.