Jak zrobić serduszka na walentynki z wina?

Każde święto ma swój symbol. Walentynki kojarzą się z czerwonym serduszkiem. Podaruj swojej drugiej połówce czerwone serce z wina. Przygotuj deser na wyjątkowy dzień w roku, w którym okazujemy sobie miłość. Przekonaj się jak szybko i łatwo przygotujesz przekąskę na być może najgorętszy wieczór, który długo będziesz wspominać.

Walentynki
Walentynki© Photogenica

Rzeczy, których potrzebujesz

* 1½ szklanki czerwonego wina

* 4 łyżki żelatyny deserowej

* 4 łyżki cukru

* silikonowa foremka w kształcie serduszek

* mały garnka

* termometr cukierniczy

Walentynki serca
© Photogenica

Wlej wino do garnka. Możesz użyć dowolnego czerwonego wina. Jeżeli używasz słodkiego wina, nie musisz dodawać cukru, chyba, że chcesz by było bardziej słodkie.

Podgrzewaj wino na małym ogniu. Korzystając z termometru cukierniczego sprawdzaj jego temperaturę. Wino wrze w temperaturze 70 st C. Aby zachowało swoje wyskokowe właściwości gotuj je do temperatury maksymalnie 62 st C.

Serca na walentynki
© Photogenica

Jeżeli nie posiadasz termometru, obserwuj gotujące się wino. Kiedy ujrzysz kilka małych bąbelków odrywających się od dna garnka, zdejmij go z ognia. Zacznij dodawać do wina żelatynę, stopniowo, po jednej łyżce naraz. Gdy żelatyna się rozpuści, dodaj cukier, również stopniowo, cały czas mieszając miksturę.

Walentynkowe serduszka
© Photogenica

Mikstura gotowa, przystępujemy do przygotowania foremki. Sylikonową foremkę wysmaruj olejem, dzięki temu łatwiej wyjmiesz serduszka z formy. Przelej wino do formy, pomagając sobie łopatką. Wyrównaj.

Wstaw formę z serduszkami do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc. Gdy będą gotowe, wyjmij je z formy.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas