Jakich produktów nie należy mrozić?

Mrożenie jest jednym ze sposobów na przedłużenie trwałości produktów spożywczych. Mrozimy mięsa, owoce, warzywa a nawet pieczywo. czy wiesz jednak, że nie wszystkie produkty nadają się do mrożenia? Sprawdź jakich artykułów spożywczych nigdy nie należy mrozić.

mrożone produkty
mrożone produkty© Photogenica

Produkty mleczne

ziemniaki surowe
© Photogenica

Produkty mleczne takie jak śmietana czy twarożek nigdy nie powinny być mrożone. Powoduje to rozwarstwienie i zepsucie produktu. Niektóre przetwory mleczne mogą jednak być mrożone, ale tylko takie, z wysoką zawartością tłuszczu, na przykład śmietana, ale przynajmniej 36 procentowa, mleko, ale wyłącznie w oryginalnym opakowaniu i wcześniej  nieotwierane, a także ser żółty i sery o przynajmniej 40 procentowej zawartości tłuszczu.

Surowe ziemniaki

Surowe ziemniaki po zamrożeniu staną się czarne. Nigdy nie mroź więc tego warzywa. Może wydawać ci się to dziwne, bo przecież kupując gotowe frytki, nie zauważasz, aby były one czarne. Jednak gotowe frytki nie mają zbyt wiele wspólnego z surowymi ziemniakami. Są one wcześniej przetwarzane, dzięki czemu zachowują naturalny kolor. Ziemniaki przechowuj w chłodnym, suchym miejscu, najlepiej w zaciemnionej części piwnicy. Lodówka również nie jest najlepszym miejscem do przechowywania ziemniaków, ze względu na wilgoć.

Jajka

jajka mrożenie
© Photogenica

Mrożenie jajek może powodować pękanie skorupek, a mrożone żółtka staną się gumowate. Jeżeli użyjesz mrożonych jajek do wypieków, musisz  liczyć się z tym, że mogą nie wyrosnąć  lub powstanie zakalec. Jeżeli już musisz, mroź jajka, ale rozbite, zdecydowanie używaj ich do przygotowywania jajecznicy, czy omletów, a nie do wypieków.

Produkty z puszki

Zostało ci pół puszki kukurydzy czy groszku i nie masz gdzie tego wykorzystać? Z pewnością nie mroź tych produktów. Nasiąknięte są dużą ilością zalewy, która  pod wpływem niskiej temperatury będzie zwiększać swoją objętość i zniszczy strukturę produktu. Po rozmrożeniu zamiast kukurydzy czy groszku otrzymasz pure. Lepiej przesypać zawartość do słoika, zalać zalewą z puszki tak, aby przykryła cały produkt i szczelnie zakręcić.

Gorące produkty

gorące produkty
© Photogenica

Przed zamrożeniem czegokolwiek musisz sprawdzić, czy produkt nie jest zbyt gorący. Najwyższa temperatura produktów umieszczanych w zamrażarce powinna być w okolicach temperatury pokojowej. Jeżeli umieścisz w zamrażarce na przykład gorącą zupę, podniesie ona temperaturę w zamrażarce i spowoduje rozmrożenie produktów znajdujących się w okolicy. Nawet nie całkowite rozmrożenie może powodować wzrost bakterii i produkty będą nadawały się do wyrzucenia. Nic co raz zostało rozmrożone, nie może być ponownie poddawane działaniu niskiej temperatury, chyba że chcesz ryzykować zatrucie pokarmowe. Dodatkowo może to powodować szronienie ścianek zamrażarki.

Warzywa i owoce z dużą ilością wody

arbuz
© Photogenica

Podobnie jak produkty z puszki, warzywa z dużą ilością wody jak kapusta, sałata, ogórek czy rzodkiewka nie zniosą zbyt dobrze mrożenia. Woda zwiększy objętość i rozerwie strukturę warzyw. Po rozmrożeniu nie otrzymamy świeżej, pysznej sałaty czy ogórka, a bezładną wodnistą masę bez smaku. To samo tyczy się owoców z dużą zawartością soków. Arbuz, winogrona i tym podobne produkty będą nadawały się jedynie do przygotowania koktajlu.

Bułka tarta lub gotowe panierki

Bułka tarta powinna być przechowywana w suchym miejscu. Wilgoć spowoduje rozmoczenie produktu i z pewnością nie będzie nadawał się do ponownego użycia. Jeżeli zamrozisz bułkę tartą, po rozmrożeniu nie będzie więc przypominała konsystencji bułki tartej, a raczej roztopione lody.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas