Jodyna w ogrodzie? Owszem i rośliny ci za nią podziękują
Jodyna to środek stary jak świat i przeważnie wykorzystywany był do dezynfekcji ran i skaleczeń. Obecnie inne medykamenty ją wyparły w medycynie, ale wcale nie znaczy, że specyfik jest bezużyteczny, a wręcz przeciwnie. Okazuje się, że jodyna jest przydatna w ogrodzie - nie tylko wzmocni rośliny, ale w mig upora się ze szkodnikami i chorobami, które dziesiątkują nasze uprawy. Jak wykorzystać jodynę w ogrodzie?

O jodynie słów kilka
Jodyna to spirytusowy roztwór jodu, który dostępny jest w każdej aptece, za dosłownie kilka złotych. Produkt jest bardzo wydajny i jego użycie wychodzi już szeroko poza domową apteczkę. Jodyna świetnie sprawdzi się w ogrodzie, ponieważ ma zaskakujące właściwości:
- chroni przed szkodnikami,
- wpływa korzystnie na wzrost roślin,
- wzmacnia korzenie,
- zwiększa plony,
- wybija patogeny.
Jeśli mamy ogród, to zainwestowanie w jodynę nie zrujnuje domowego budżetu, a cała buteleczka może wystarczyć nawet na cały sezon. A zastosowanie tego taniego specyfiku znajduje się także w uprawie domowych roślin.
Jak stosować jodynę w ogrodzie?
Aby czerpać z dobrodziejstwa jodyny w ogrodzie, warto poznać sprawdzony przepis na odżywkę dla roślin. Wystarczy 40 kropel na 10 litrów wody (najlepiej deszczówki), by uzyskać uniwersalny środek. Takim specyfikiem można podlewać zarówno grządki, jak i okazy znajdujące się w doniczkach. Stawiając na nawóz z jodyny do podlewania roślin, trzeba wiedzieć, że taka mieszanka nie powinna mieć kontaktu z nadziemnymi częściami, ponieważ mogą one ulec poparzeniu. Co nam daje zastosowanie jodyny przy podlewaniu? Taki zabieg nie tylko wzmocni roślinę, ale może również przyspieszyć ich wzrost. Jedyne, o czym trzeba pamiętać, to częstotliwość dawkowania. Podlewanie raz w miesiącu w zupełności wystarczy.
Jodyna do wybicia chorób grzybiczych
Choroby grzybicze zaatakowały ogórki oraz pomidory? W takich sytuacjach trzeba działać zdecydowanie, inaczej o obfitych plonach możemy tylko pomarzyć. Jak zrobić oprysk na pomidory i ogórki z jodyny? Wystarczy dziewięć litrów wody, litr mleka, jeden ml jodyny (ok. 20 kropli) oraz kilka kropli mydła w płynie. Składniki połączyć ze sobą i dobrze wymieszać. Taką mieszanką można pryskać zainfekowane liście pomidorów oraz ogórków, raz na dwa tygodnie.
Polecamy: