Korzyści zdrowotne wynikające z picia wina

Mowa o korzyściach wynikających z umiarkowanej konsumpcji, czyli jedna do dwóch lampek wina dziennie. Pamiętaj, aby pić z umiarem, żeby nie doprowadzić do uzależnienia. Jedna lampka wina dziennie zalecana jest dla kobiet, a jedna do dwóch lampek dziennie dla mężczyzn. Jednym z antyoksydantów występujących w winie jest resveratrol, który ma korzystny wpływ na zdrowie. Bogate w reservatrol są winogrona, szczególnie ich skórka. Więcej tego związku występuje w winie czerwonym niż w białym. Oto korzyści zdrowotne wynikające z picia wina.

article cover
©123RF/PICSEL

Zdrowe serce

Przeciwutleniacze wspierają pracę serca
Przeciwutleniacze wspierają pracę serca123RF/PICSEL

Przeciwutleniacze zawarte w jednej lampce czerwonego wina mogą pomóc twojemu sercu w zapobieganiu wielu chorobom serca. Zwiększa poziom lipidów o wysokiej gęstości (dobry cholesterol), a obniża poziom złego cholesterolu (lipidów o niskiej gęstości). Chroni tętnice przed uszkodzeniem i zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi, ponieważ antyoksydanty poprawiają krążenie krwi. Wino może także zwiększyć poziom kwasów tłuszczowych omega-3, Kwasy te mają działanie ochronne na twoje serce i krążenie krwi.

Prowadzi do długowieczności

©123RF/PICSEL

Choroby serca są zabójcą numer jeden kobiet i mężczyzn. Czerwone wino zmniejsza ryzyko zapadania na choroby serca, a to oznacza, że zmniejsza ogólną śmiertelność w znacznym stopniu. Wino może mieć wpływ na przedłużenie życia, a jedna lampka wina wypijana dziennie sprawi, że nasze życie będzie dłuższe i szczęśliwsze.

Zapobiega starzeniu

Przeciwutleniacze zawarte w winie wchłaniają szkodliwe wolne rodniki, które odgrywają rolę w procesie starzenia się i chorobach związanych z wiekiem. Czerwone wino może mieć korzystny wpływ na wygląd skóry i spowalnia efekt starzenia, zapobiega powstawaniu zmarszczek i kurzych łapek. Wino i pochodne winogron przyczyniają się do zmniejszenia szkodliwych skutków promieniowania UV w czasie nadmiernego przebywania na słońcu.

Redukuje stres

Osoby, które piją wino w umiarkowanych ilościach, zwykle są bardziej spokojne i bardziej odporne na stres. Badania wykazały, że istnieje związek pomiędzy umiarkowanym spożywaniem wina, a niższym poziomem depresji, lęku i stresu.

©123RF/PICSEL

Zmniejsza ryzyko cukrzycy

Wino w umiarkowanych ilościach może mieć korzystny wpływ w profilaktyce cukrzycy typu 2. Badania wykazały, że wynika to z właściwości czerwonego wina, które są zbliżone do właściwości leku na cukrzycę. Czerwone wino sprawi, że organizm zareaguje na insulinę prawidłowo.

Obniża ryzyko zachorowania na raka

Antyoksydanty mają posiadają zdolność zwalczania raka, a czerwone wino posiada duży poziom przeciwutleniaczy, które jak podają badania mogą spowalniać rozrost komórek nowotworowych, zwłaszcza w nowotworach piersi i raka jelita grubego. Badania wykazały również, że przeciwutleniacze mogą hamować rozrost komórek nowotworowych w nowotworach prostaty.

Poprawia stan zdrowia psychicznego

Czerwone wino może obniżyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu, złagodzić objawy demencji lub chorobę Alzheimera. Antyoksydanty w czerwonym winie zmniejszają lepkość płytek krwi, co pomaga zachować naczynia krwionośne elastycznymi i otwartymi, a to z kolei pozwala na dobre ukrwienie mózgu, zmniejszając tym samym ryzyko upośledzenia umysłowego.

Poprawia wytrzymałość kości

©123RF/PICSEL

Badania wykazały, że osoby, które wypijają lampkę wina dziennie, mają bardziej sprężyste i wytrzymałe kości w części biodrowej i udowej, co może prowadzić do zmniejszenia ryzyka powstania chorób kości, takich jak osteoporoza.

Chroni zęby

Antyoksydanty znajdujące się w czerwonym winie spowalniają rozwój bakterii w jamie ustnej, zwłaszcza tych, które przyczyniają się do powstawania ubytków w zębach. W celu sprawdzenia korzystnego działania czerwonego wina na uzębienie, badający poddali kultury bakterii odpowiedzialne za schorzenia zębów działaniu różnych płynów. Okazało się, że czerwone wino doprowadziło do wymarcia większej ilości bakterii.

Sprzyja dobremu wzrokowi

Przeciwutleniacze w czerwonym winie mogą powodować mniejsze ryzyko wystąpienia katarakty wrodzonej lub degeneracyjnej choroby oczu powodującej zmętnienie soczewki, będącej jedną z przyczyn ślepoty.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas