Łatwe przepisy na dania z parówkami
Rodzina ma ochotę na parówki, ale te zwykłe – z wody – już jej się znudziły? Nie szkodzi! Pomysłów na pyszne dania mamy wiele!
1. Sycąca sałatka
Pokrojone parówki, podgrzane i obsmażone, można dodać do wielu sałatek – np. makaronowej, ziemniaczanej czy z kaszą kuskus. Taką pożywną przekąskę warto podać na ciepło!
2. Prosta tarta
Zamiast wielu dodatków – same parówki na spodzie z kruchego ciasta! Taką wytrawną tartę przygotujesz raz-dwa. To ciekawy, prosty pomysł na smaczną i sycącą przekąskę, jeśli np. spodziewasz się gości, a nie masz czasu, żeby szykować skomplikowane potrawy.
3. Szybka grochówka
Masz apetyt na zawiesistą zupę grochową? Zamiast gotować ją na mięsnym wywarze, możesz wzbogacić ją pokrojonymi, podsmażonymi parówkami – będzie świetna na zimę! Podobnie możesz przyrządzić fasolową, jarzynową czy kapuśniak.
4. Pyszne spaghetti
Jeśli masz parówki i makaron (spaghetti lub inny), można powiedzieć, że... masz błyskawiczną, gorącą kolację! Parówki wystarczy pokroić i krótko obsmażyć na patelni na łyżce oleju (np. z posiekaną cebulą), dorzucić ugotowany makaron, wymieszać, chwilę podsmażyć razem, dodać zioła, ew. nieco przecieru pomidorowego i podać.
5. Fasolka po bretońsku
Parówki pokrojone w plasterki, puszka fasolki plus trochę sosu pomidorowego (nawet ketchupu) – podgrzewamy i... fasolka po bretońsku gotowa!
6. Chrupiące zawijańce
Całe lub pokrojone parówki owinięte w paseczki ciasta francuskiego (można je posypać sezamem) pieczemy na złoto i... gotowe! Takie chrupiące danie sprawdzi się na każdej domówce. Parówki w cieście możesz przygotować wcześniej – są smaczne zarówno na ciepło (np. podgrzane), jak i na zimno.
7. Lekkie, opiekane
Zamiast tradycyjnych parówek z wody – możesz podać upieczone na ruszcie lub na suchej teflonowej patelni grillowej. Tak przygotowane smakują o wiele ciekawiej, są chrupiące, rumiane i... mniej tłuste (wytopione)!
8. Imprezowe koreczki
Pokrojone na grubsze plasterki parówki śmiało można dodać do koreczków. Ponieważ nie nadają się do nich kiełbaski poddane obróbce termicznej, dodawaj tylko te, które producenci rekomendują również jako gotową przekąskę na zimno.
9. Jajecznica inaczej!
Taka wersja tradycyjnej, śniadaniowej potrawy, spodoba się zwłaszcza najmłodszym! Zamiast na bekonie lub na szynce – zrób jajecznicę na obsmażonych, pokrojonych parówkach! Smakuje równie dobrze, a pociechy nie będą szukać w mięsie żyłek czy skórek.
10. Na patyczkach
Oto bardzo prosta do zrobienia, a zarazem efektowna przekąska – parówki wystarczy wbić pionowo (wzdłuż) na szpadki szaszłykowe, następnie obtoczyć w roztrzepanym jajku i dowolnej panierce, np. z bułki tartej lub pokruszonych płatkach kukurydzianych, po czym obsmażyć na małej ilości rozgrzanego oleju. Świetnie smakują podane same lub z jakimś sosem, np. ketchupem lub/i musztardą.