Na co zwrócić uwagę, gdy kupujesz mrożonki owocowe i warzywne

Mrożonki nie potrzebują konserwantów ani żadnych dodatków. Są bowiem zamrażane w bardzo niskich temperaturach, które niszczą ewentualne bakterie i zarodniki grzybów. Niestety, „czyste” mrożonki, które zawierają tylko warzywa lub owoce, niełatwo kupić.

Kupując mrożonki czytajmy skład
Kupując mrożonki czytajmy skład123RF/PICSEL

Dodatki mają za zadanie zapobiegać zbrylaniu się produktów, poprawiać ich smak, kolor lub jędrność po rozmrożeniu albo skrócić czas przygotowania. Większość z nich albo sama jest szkodliwa, albo pozbawia warzywa i owoce cennych składników. Kupując mrożonki czytajmy więc skład i nie kupujmy tych, które zawierają:

Sól - jeśli mrożonka ją zawiera, to znaczy, że była blanszowana w osolonej wodzie, a sól podnosi ciśnienie.

Utwardzone tłuszcze roślinne (w tym olej palmowy) - zawierają tłuszcze trans, które sprzyjają miażdżycy i zwiększają poziom złego cholesterolu. Podsmażone w oleju warzywa straciły dużo witamin, a jeśli olej był używany kilkakrotnie - nawet lekkostrawna gotowana marchewka będzie długo "leżała" nam na żołądku.

Aromaty dodawane do mrożonek mogą uczulać
Aromaty dodawane do mrożonek mogą uczulać123RF/PICSEL

Aromaty (sztuczne) - mogą wywoływać uczulenie (np. wyspkę, bóle brzucha, atak astmy).

Stabilizatory - utrzymują jędrność produktów. Teoretycznie są nieszkodliwe, w praktyce mogą powodować alergie.

100 rad
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas