Na co zwrócić uwagę, gdy kupujesz mrożonki owocowe i warzywne
Mrożonki nie potrzebują konserwantów ani żadnych dodatków. Są bowiem zamrażane w bardzo niskich temperaturach, które niszczą ewentualne bakterie i zarodniki grzybów. Niestety, „czyste” mrożonki, które zawierają tylko warzywa lub owoce, niełatwo kupić.
Dodatki mają za zadanie zapobiegać zbrylaniu się produktów, poprawiać ich smak, kolor lub jędrność po rozmrożeniu albo skrócić czas przygotowania. Większość z nich albo sama jest szkodliwa, albo pozbawia warzywa i owoce cennych składników. Kupując mrożonki czytajmy więc skład i nie kupujmy tych, które zawierają:
Sól - jeśli mrożonka ją zawiera, to znaczy, że była blanszowana w osolonej wodzie, a sól podnosi ciśnienie.
Utwardzone tłuszcze roślinne (w tym olej palmowy) - zawierają tłuszcze trans, które sprzyjają miażdżycy i zwiększają poziom złego cholesterolu. Podsmażone w oleju warzywa straciły dużo witamin, a jeśli olej był używany kilkakrotnie - nawet lekkostrawna gotowana marchewka będzie długo "leżała" nam na żołądku.
Aromaty (sztuczne) - mogą wywoływać uczulenie (np. wyspkę, bóle brzucha, atak astmy).
Stabilizatory - utrzymują jędrność produktów. Teoretycznie są nieszkodliwe, w praktyce mogą powodować alergie.