Reklama

Reklama

Najbardziej ekologiczne odkamienianie czajnika! Spróbuj sama

Nic tak nie irytuje podczas gotowania wody, jak dźwięk kamienia odbijającego od dna czajnika. Mimo stosowania filtrów, on i tak przedostaje się dalej, a po przyrządzeniu herbaty pływa w kubku. Jest na to domowy sposób! Rozwiązanie znajduje się w każdej kuchni.

Choć coraz więcej ludzi stosuje filtry do wody kranowej, wysoka zawartość kamienia sprawia, że część osadu i tak przedostaje się dalej. Cząsteczki kamienia osiadają na dnie, a po pewnym czasie zaczynają stanowić grubą, widoczną i nieestetycznie wyglądającą warstwę. Rozwiązaniem mogą być obierki po ziemniakach. Dowiedz się, jak możesz je wykorzystać.

 

Kamień w czajniku - skąd się bierze?

Za pojawienie się kamienia w czajniku jest odpowiedzialna twardość wody w ujęciu, do którego jesteśmy podłączeni. Im twardość jest większa, tym szybciej na dnie czajnika pojawi się niepożądany osad. Samo zjawisko twardości wody oznacza ni mniej, ni więcej niż obecność w niej jonów wapnia oraz magnezu. Podczas gotowania w wodorowęglanach wapnia i magnezu zachodzi reakcja przekształcająca je w węglany. Te natomiast osadzają się na dnie oraz ściankach naczyń tworząc tzw. kamień.

Reklama

Zobacz także: Czyszczenie żelazka domowymi sposobami

Kamień w czajniku - jak mu zapobiegać?

Współcześnie na rynku jest dostępnych wiele filtrów węglowych, które można kupić w przystępnej cenie. Są one znacznie skuteczniejsze niż babcine sposoby na oczyszczanie wody z kamienia przez lejek z papieru filtracyjnego. Filtry węglowe adsorbują zanieczyszczenia zawarte w wodzie, dzięki czemu możemy cieszyć się wodą bez toksyn. Filtry do wody pochłaniają także chlor oraz jego pochodne, a także związki organiczne. Ponadto dzięki korzystaniu z filtrów węglowych nasza woda ma lepszy smak, woń oraz barwę.

Sprawdź również: Jak wyczyścić i odkamienić ekspres do kawy?

Kamień w czajniku - jak się go pozbyć?

Do usunięcia kamienia w czajniku nie potrzeba wiele. Istnieje wiele domowych oraz chemicznych sposobów na usunięcie osadu z naczynia. Dziś proponujemy ten mniej oczywisty, czyli wykorzystanie obierków po ziemniakach.

To bardzo proste, tanie i ekologiczne rozwiązanie. Wystarczy, że umyte obierki po ziemniakach umieścimy w czajniku, zalejemy je wodą, a następnie zagotujemy. Po przegotowaniu wody (najlepiej kilkukrotnie, aby rezultat był jeszcze bardziej zachwycający) należy wylać a obierki wyrzucić. Dopiero po ponownym przegotowaniu czajnika napełnionego do maksimum można przyrządzać napoje, a czajnik zabłyśnie niczym nowy.

Zobacz: Sprytny trik na wyczyszczenie czajnika

 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: odkamienianie czajnika | kamień w czajniku

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy