Obiadowy klasyk czy koszmar z dzieciństwa? Oto powody, dla których warto ją jeść
Pasuje do kotleta, jak i ziemniaków. W barach mlecznych robi furorę, ale w domu również jest częstym dodatkiem obiadowym. O czym mowa? O poczciwej marchewce z groszkiem, która często znika z talerza w trakcie rodzinnego posiłku. Istnieje wiele wersji tego rarytasu, więc każdy znajdzie coś dla siebie, by zaspokoić kubki smakowe, a sceptycy powinni dać jej choć jedną szansę. Dlaczego? Przekonajmy się.
Marchewka z groszkiem to klasyk
Czy komukolwiek w Polsce trzeba przedstawiać ten zgrany duet? Zapewne nie, bo nie tylko w punktach gastronomicznych jest stałą pozycją w menu, ale także w propozycjach obiadowych w domu. Z całą pewnością znajdują się miłośnicy tego rarytasu, którzy mogliby zjadać go wprost z garnka, ale są pewnie i tacy, którzy wystrzegają się jak ognia. Na całe szczęście - jak już zostało to wcześniej powiedziane - wersji marchewki z groszkiem jest bez liku, więc każdy powinien coś znaleźć dla siebie. Okazuje się, że marchewka z groszkiem oferuje wiele cennych substancji odżywczych, więc sceptycy powinni choć raz na nią spojrzeć łaskawszym okiem. Dlaczego?
Co można znaleźć w marchewce z groszkiem?
Już dwa główne składniki pokazują, co można znaleźć w tym niepozornym dodatku. Oba warzywa są bardzo cenne w diecie człowieka, więc czas się przyjrzeć, co dokładnie oferują.
Marchew to bogate źródło beta-karotenu, czyli prowitaminy A. To właśnie ona korzystnie działa na oczy, ale także ma rewelacyjny wpływ na skórę: chroni ją przed stanami zapalnymi, ułatwia gojenie i zapobiega tworzeniu się zmarszczek. W poczciwej marchewce znaleźć można potrzebny układowi nerwowemu kwas foliowy oraz zbawienny dla serca potas.
Groszek z kolei to pokaźne źródło białka, co stanowi "motor napędowy" dla organizmu. To nie tylko źródło energii, ale także katalizator wszystkich kluczowych procesów oraz wsparcie odporności. Do tego trzeba zaliczyć błonnik pokarmowy, który znany jest jako "sprzymierzeniec jelit".
Jak zrobić marchewkę z groszkiem?
Przygotowanie marchewki z groszkiem nie jest niczym trudnym. W sezonie najlepiej sięgnąć po warzywa świeże: zwłaszcza że marchew jest dostępna przez cały rok. Z drugiej strony, gdy nie mamy zbytnio czasu i chęci na spędzanie na przebywanie w kuchni, można sięgnąć po warzywa mrożone.
Jak zrobić marchewkę z groszkiem? Marchew trzeba obrać, odciąć oba końce oraz przepołowić. Następnie pokroić w kostkę i przełożyć do garnka: dodać łyżkę cukru i łyżeczkę soli. Następnie naczynie zalać szklanką wody i gotować pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie, gdy marchew jest już miękka, dodać groszek i pogotować jeszcze chwilę, aby uzyskać odpowiednią dla nas konsystencję. Na sam koniec dodajemy łyżkę masła i całość mieszamy. Marchewka z groszkiem jest już gotowa.
Nasza marchewka z groszkiem jest za rzadka? Można dodatek do dania głównego zagęścić: wystarczy płaska łyżka mąki dokładnie wymieszana w szklance wody. Zawartość dodać do gotującej marchewki i zamieszać do momentu wyraźnego zagęszczenia. Jak podkręcić smak naszej marchewki z groszkiem? Gdy rezygnujemy z mącznej wstawki, warto wkropić do naszych warzyw sok z połowy wyciśniętej cytryny.