Olej i liście shiso opóźnią starzenie
W kuchni japońskiej, uznawanej za kuchnię ludzi długowiecznych, liśćmi doprawia się ryby, warzywa i mięso, a olej z nasion dodaje do sałatek. W Polsce shiso znane jest jako pachnotka (perilla) i uprawiane jako roślina ozdobna.
Olej tłoczony z nasion pachnotki zawiera kwasy oleinowy i linolowy, które pomagają komórkom się regenerować. A także flawonoidy i antocyjany, które mają działanie antyoksydacyjne. Ma gorzkawy, ziołowy smak. Warto stosować go regularnie np. skrapiając sałatę. Stosujemy dwa razy dziennie po pół łyżeczki.
Kupimy go w sklepach z żywnością ekologiczną (53 zł/100 ml). Kupując, zwróćmy uwagę, by był to olej jadalny, a nie kosmetyczny.
Możemy też kupić liście. Szukajmy ich w lodówkach (10 zł/ pęczek 100 g) w sklepach z żywnością azjatycką. Mają silny ziołowy smak z nutami przypraw korzennych.
Shiso zielonym doprawia się dania z ryb i warzyw, a czerwonym - mięso.