Pięć sprawdzonych rad na placki ziemniaczane
Uwielbiasz placki ziemniaczane? Kilka genialnych trików sprawi, że staniesz się mistrzynią w kuchni!
1. Na ciasto najlepiej nadają się mączyste kartofle. Warto przeznaczyć na placki starsze ziemniaki. Młode są miękkie oraz wodniste i zbyt szybko się rozpadają.
2. Placki będą pysznie chrupiące, jeżeli utrzemy ziemniaki na tarce o dużych oczkach. Można je też zetrzeć pół na pół: na oczkach drobnych i grubych.
Przed dodaniem mąki i jajek masę osączamy na sicie. Zwykle najlepiej sprawdza się proporcja: 8-10 średnich ziemniaków, 3-4 łyżki mąki i jajko. Jeśli do masy dodamy oddzielnie żółtko i kilka łyżek ubitego na pianę białka, placki wyjdą puszyste.
3. Starte ziemniaki warto przelać gorącym mlekiem. Placki wówczas nie ściemnieją, po usmażeniu nadal będą apetycznie złociste.
4. Dodatek cebuli lub czosnku zaostrzy ich smak. Można dodać także starty żółty ser lub warzywa: cukinię, kabaczka, marchewkę czy pokrojoną wędlinę, podsmażony boczek oraz ulubione przyprawy.
5. Placuszki nie będą tłuste, gdy wrzucimy je na gorący olej, po usmażeniu zaś osączymy na papierowym ręczniku. Dopiero wtedy warto je podawać na stół.