Jesienią używam zamiast masła. To smarowidło nie ma sobie równych

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Dyniowy hummus to pyszna, sezonowa pasta, idealna na kanapki lub jako przekąska
Dyniowy hummus to pyszna, sezonowa pasta, idealna na kanapki lub jako przekąska123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Dynia w roli głównej - od zupy po hummus
  2. Hummus z dynią - prosty przepis krok po kroku
  3. Jak jeść hummus z dynią?

Dynia w roli głównej - od zupy po hummus

Hummus z dynią - prosty przepis krok po kroku

  • 200 g ugotowanej ciecierzycy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki pasty tahini,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 szklanka purée z dyni,
  • sól, pieprz i inne przyprawy według uznania
  1. Do naczynia blendera włóż ciecierzycę, tahini, czosnek, oliwę oraz sok z cytryny i miksuj, aż składniki dobrze się połączą.
  2. Dodaj purée z dyni i ulubione przyprawy. Blenduj dalej, aż masa będzie jednolita i aksamitna.
  3. Gotową pastę przełóż do miseczki i odstaw do lodówki na minimum godzinę, by smaki się połączyły i całość lekko stężała.
Pomarańczowa dynia pokrojona na kawałki, leży na drewnianej desce do krojenia
Przygotowanie hummusu z dyni jest bardzo proste123RF/PICSEL

Jak jeść hummus z dynią?

AirFryer? Sprawdzam!Content Studio