Po obfitym obiedzie masz ochotę na słodkie? To może być sygnał ostrzegawczy
Chęć zjedzenia słodkiej przekąski po obiedzie zdarza się nierzadko u wielu osób. Dla większości to naturalna kolej rzeczy, dlatego nigdy nie odmawiają sobie deseru. Okazuje się, że apetyt na słodycze mimo uczucia sytości powinien być powodem do niepokoju. O czym może świadczyć i jak go hamować?
Dlaczego po obiedzie masz ochotę na słodki deser?
Wzmożona chęć zjedzenia czekoladek, lodów czy innych słodkich przekąsek po posiłku tłumaczona jest na kilka sposobów. Wielu ekspertów ds. żywienia twierdzi, że może być po prostu efektem przyzwyczajenia - jeśli regularnie fundujesz sobie deser po obiedzie, z czasem twój mózg i żołądek się do tego przyzwyczajają i dopominają o słodkie. W ten sposób również bardzo łatwo jest się uzależnić od cukru.
Innym powodem może być nieprawidłowo zbilansowana, uboga w składniki odżywcze dieta, a także nieregularne posiłki. Spożywając dużą ilość cukrów prostych i produktów o wysokim indeksie glikemicznym, poziom glukozy we krwi gwałtownie rośnie i spada, co skutkuje wilczym apetytem. Podobnie jest, gdy przez większość dnia nic nie jesz, a potem nadrobisz jednym, ogromnym posiłkiem. Tak samo może być w przypadku bazowania na posiłkach ubogich w białko, błonnik i tłuszcze. Takie praktyki są często powodem zachcianek na niezdrowe jedzenie.
Zobacz też: Jest bombą witamin, ukojeniem dla jelit, działa jak tarcza na wątrobę. Jedz każdego dnia
Część dietetyków jest też zdania, że ochota na deser po obiedzie może wynikać również z faktu, że trawienie wymaga dużych pokładów energii - a jeśli zjesz zbyt mały lub ubogi w składniki odżywcze posiłek to organizm będzie domagał się dodatkowego paliwa w postaci deseru.
Jak hamować ochotę na chęć zjedzenia deseru po obiedzie?
W pierwszej kolejności warto przezwyciężyć pojawiającą się ochotę na słodycze po obiedzie - z czasem organizm odzwyczai się od tego i nie będzie domagał się dodatkowej przekąski. Należy też pamiętać, że rzeczywiste uczucie sytości pojawia się dopiero po chwili od zjedzenia posiłku, dlatego warto odczekać około 20 minut - wtedy przekonasz się, że jesteś najedzony. Po tym czasie dobrze jest też napić się odrobinę wody.
Czytaj także: Skąd ciągła ochota na słodycze? Oto możliwe przyczyny
Ponadto należy dbać o zbilansowane, zdrowe, wartościowe, różnorodne posiłki i jeść je mniej więcej w równych odstępach czasowych, by nie dopuścić do drastycznego spadku poziomu cukru we krwi.
Do diety warto włączyć produkty będące źródłem węglowodanów złożonych - np. kasze, brązowy ryż, płatki owsiane czy pełnoziarniste pieczywo.