Jest bombą witamin, ukojeniem dla jelit, działa jak tarcza na wątrobę. Jedz każdego dnia
Jest prawdziwą bombą witamin i zbawiennie działających na organizm składników odżywczych. Mimo że jego ciemnozielone liście nie zawsze wyglądają apetycznie, w połączeniu z odpowiednimi przyprawami i dodatkami smakuje wyśmienicie. Co więcej, możesz go zamrozić i wykorzystać zarówno do wytrawnych potraw jak i ciast oraz koktajli. Chodzi oczywiście o szpinak. Dlaczego warto się do niego przekonać i uwzględnić w codziennych jadłospisie? Powodów jest wiele.
Spis treści:
Zobacz również:
Szpinak - jakie ma właściwości?
Szpinak to ciemnozielone warzywo liściaste zaliczane do rodziny szarłatowatych. Można z powodzeniem uprawiać go w przydomowych ogródku - nie ma wysokich wymagań i rośnie dosyć szybko. W sklepach sprzedawany jest w formie świeżych, mrożonych, sprasowanych bądź rozdrobnionych liści. Szpinak to niepozorna roślina będąca bogactwem wielu cennych składników. Jest źródłem:
- folianów,
- witamin: K, A, E, C,
- chlorofilu,
- przeciwutleniaczy - karotenu, luteiny i zeaksantyny,
- żelaza,
- błonnika pokarmowego,
- potasu, magnezu, cynku.
Za ich sprawą wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości:
- zwalcza stres oksydacyjny, a tym samym opóźnia procesy starzenia się organizmu,
- zmniejsza ryzyko chorób krążenia,
- zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów,
- zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy,
- reguluje ciśnienie tętnicze krwi,
- obniża podatność na stres i łagodzi jego skutki,
- usprawnia pracę układu pokarmowego,
- zapobiega hemoroidom,
- jest niskokaloryczny, a jednocześnie syci,
- chroni wątrobę przed niealkoholowym stłuszczeniem,
- jego spożywanie korzystnie wpływa na narząd wzroku.
Kto powinien włączyć szpinak do diety?
Szpinak może być wspaniałym, smacznym dodatkiem do dań obiadowych jak i deserów i zaleca się jego spożywanie zarówno dorosłym jak i dzieciom. Szczególnie powinny po niego sięgać:
- kobiety w ciąży,
- osoby borykające się z anemią,
- osoby z nadwagą, otyłością i odchudzające się,
- osoby cierpiące na nadciśnienie,
- osoby mające dolegliwości trawienne - m.in. wzdęcia i zaparcia.
Czytaj także: Jak przyrządzić szpinak, żeby był zdrowy
Jak mrozić szpinak, by zachował swoje cenne właściwości?
Szpinak to wyjątkowe warzywo z jeszcze jednego względu. Idealnie nadaje się do mrożenia, a poddany niskiej temperaturze nie traci swoich cennych składników. Aby jednak był w 100 proc. wartościowy i apetyczny, zanim włożysz go do zamrażalnika musisz odpowiednio przygotować liście. Podpowiadamy jak zrobić to krok po kroku.
Jak prawidłowo zamrozić szpinak?
- Najpierw umyj liście i delikatnie osusz na ręczniku papierowym.
- Możesz zahartować szpinak poprzez zblanszowanie liści - nie jest to konieczne, ale zalecane, jeśli chcesz, aby po rozmrożeniu były mięsiste i zachowały pierwotny smak oraz barwę. W tym celu wystarczy zanurzyć je na kilkanaście sekund we wrzątku, po czym przełożyć do zimnej wody.
- Szpinak następnie pozostawić do całkowitego wystygnięcia i ponownie osuszyć.
- Podziel na porcje, przełóż do woreczków strunowych lub plastikowych pojemników i umieść w zamrażalniku. Gotowe!
Jak przygotować szpinak, by był smaczny?
Szpinak może być dodatkiem m.in. do dań z makaronów, naleśników, roladek mięsnych, wytrawnych przekąsek, ale również koktajli, ciast i deserów. Liście same w sobie są dosyć mdłe w smaku, dlatego warto przyrządzać go w towarzystwie świeżego czosnku, soli oraz pieprzu, a także śmietanki. W przypadku słodkich wariantów szpinak połączyć można z bananami, jabłkami, sokiem cytryny, limonki, pomarańczy, pestkami granatu itp.