Podlewaj nią truskawki i pomidory. Wyrosną dorodne i wolne od chorób
Trend na naturalne nawożenie roślin w ogrodzie trwa w najlepsze. Ogrodnicy wciąż testują kolejne rozwiązania i produkty, które w tani oraz ekologiczny sposób pozwolą uzyskać obfite plony i ochronić ogrody przed szkodnikami. Jednym z nich jest prosta gnojówka z czosnku i cebuli. Co nią podlewać i jak przygotować odżywczą mieszankę? Stworzenie tarczy chroniącej rośliny ogrodowe przed chorobami i intruzami jest naprawdę proste.
Spis treści:
Właściwości cebuli i czosnku - w ogrodzie nie powinno się zabraknąć
Stworzenie domowego nawozu z cebuli i czosnku nie jest trudne, za to przynosi znakomite rezultaty. O sile samodzielnie zrobionego preparatu decydują właściwości warzyw, które chętnie włączamy również do posiłków jako naturalne sposoby na walkę np. z infekcjami.
- Czosnek cieszy się opinią roślinnego środka do dezynfekcji. Świetnie działa zarówno na podłoże, jak i na same rośliny. Obecne w nim związki siarki sprawiają, że ma działanie przeciwbakteryjne i grzybobójcze. Można go stosować w ramach profilaktyki oraz w momencie, gdy zauważymy na roślinach niepokojące objawy.
- Cebula również zawiera siarkę, a do tego potrzebny roślinom potas, krzem, cynk i fosfor. Gnojówka z jej udziałem będzie znakomicie sprawdzać się zwłaszcza podczas wiosennego podlewania, kiedy rośliny intensywnie wzrastają i zbierają siły do kwitnienia.
Co podlewać gnojówką z cebuli i czosnku? Jakie efekty przynosi?
Gnojówka z czosnku i cebuli zapobiega chorobom grzybowym. Doskonale więc sprawdza się w przypadku roślin uprawnych, w przypadku których infekcje mogą całkowicie zniweczyć nasze wysiłki i zrujnować zbiory.
Bardzo dobre efekty przynosi gnojówka z cebuli i czosnku na truskawki. W tym przypadku najlepiej stosować ją do momentu ich zakwitnięcia. Nie miej oporów przed stosowaniem jej także na:
- poziomki,
- pomidory,
- ziemniaki,
- buraki,
- marchew.
Jej właściwości odstraszają także szkodniki. Używaj gnojówki na mszyce, które bez naszej interwencji są w stanie błyskawicznie doprowadzić grządki do ruiny. Co ciekawe, dodanie niewielkiej ilości mieszanki bazującej na cebuli i czosnku do kompostownika przyspieszy procesy zachodzące w nim - wszystko za sprawą korzystnej flory bakteryjnej.
Jak zrobić gnojówkę z czosnku i cebuli krok po kroku?
Atutem tej naturalnej odżywki do roślin jest fakt, że do jej zrobienia można wykorzystać wiele części warzyw. Do przygotowania gnojówki użyjesz zarówno łupin, jak i liści, zielonych kwiatostanów, korzonków, uszkodzonych cebul i ząbków czosnku. Potrzebujesz pół kilograma takich odpadków oraz 10 litrów wody. Co dalej?
- Cebulę i czosnek włóż do dużego, plastikowego wiaderka.
- Zalej wodą - możesz w tym celu wykorzystać deszczówkę.
- Odstaw w ogrodzie w zacienione lub półcieniste miejsce na okres od dwóch do czterech tygodni.
- Raz dziennie zamieszaj zawartość wiaderka.
- Po mniej więcej siedmiu dniach na wierzchu pojawi się biała piania, świadcząca o fermentacji. Gdy zniknie, mikstura jest gotowa do użycia.
Gnojówką z czosnku i cebuli podlewaj rośliny po rozcieńczeniu. Zalecane proporcje to 1:10.
Polecamy: