Prosty sposób na zabrudzoną kuchenkę. Przywróci funkcjonalność i obniży rachunki
Zatkane i zabrudzone dysze palników gazowych nie tylko utrudniają gotowanie, ale również prowadzą do większego zużycia gazu. To z kolei przekłada się na wyższe rachunki. Istnieje jednak prosty sposób na skuteczne wyczyszczenie palników, i to bez użycia specjalistycznej chemii. Ten trik nie tylko przywróci palnikom pełną funkcjonalność, ale i obniży nasze rachunki.
Spis treści:
Zabrudzona kuchenka gazowa a jej wydajność
Palniki są jednym z najważniejszych elementów każdej kuchenki gazowej, a ich czystość ma bezpośredni wpływ na wydajność urządzenia. Pamiętajmy, że resztki jedzenia, tłuszcz i brud gromadzący się w dyszach prowadzą do blokowania przepływu gazu. W rezultacie podczas gotowania musimy zużyć go znacznie więcej, co z kolei generuje wyższe koszty eksploatacji.
Zobacz również: Wrzuć do czajnika obierki z ziemniaków. Uporczywy brud zniknie
Czyszczenie dysz w kuchence gazowej. Jak to bezpiecznie zrobić?
Przed przystąpieniem do czyszczenia kuchenki musimy zadbać o nasze bezpieczeństwo. Upewnijmy się, że jest ona wyłączona i całkowicie zimna. Dopiero wtedy możemy przejść do pierwszego etapu, czyli odkurzania. Najpierw przy pomocy najmniejszej ssawki należy usunąć wszelkie brudy z korony palnika. Następnie możemy ją zdjąć, po to, aby dokładnie odkurzyć palniki.
Po tym etapie wystarczy wyszorować palniki, najlepiej za pomocą starej szczoteczki do zębów. Nie zapomnijmy o czyszczeniu szczelin w dyszach, ponieważ to tam najczęściej zbierają się uporczywe zabrudzenia.
Zaschnięty tłuszcz i stare zabrudzenia. Prosty sposób na szybkie czyszczenie palników
Jeśli jednak zwykłe czyszczenie nie wystarcza, możemy sięgnąć po bardziej zaawansowane metody. Aby usunąć trudne zabrudzenia z palników, warto najpierw je namoczyć.
W tym celu należy wyjąć przypalone palniki, a następnie namoczyć je w roztworze gorącej wody z octem (w proporcji 3:1). Następnie wystarczy wziąć miedziany drucik i delikatnie wyszorować palniki.
Czyszczenie rusztu kuchenki. Wystarczą dwa produkty
Ruszt kuchenki to kolejny element, który wymaga uwagi. Do jego wyczyszczenia możemy użyć prostego triku z sodą i folią aluminiową.
Na kuchennym blacie lub stole rozkładamy długi fragment folii. Następnie układamy na niej ruszt i zaginamy ją, tworząc wysoką "ramkę". Ruszt posypujemy sodą oczyszczoną, a następnie całość powoli zalewamy gorącą wodą. Następnie delikatnie potrząsając folią, równomiernie rozprowadzamy sodę. Taki roztwór pozostawiamy na około 3 godziny. Po tym czasie wystarczy spłukać i oczyścić ruszt z pozostałości brudu.
Po wykonaniu wszystkich czynności możemy starannie zamontować wszystkie elementy kuchenki. Pamiętajmy jednak, aby upewnić się, czy wszystkie elementy są suche i czyste.