Suszenie grzybów
Chcesz ususzyć trochę grzybów na zimę? Właśnie teraz jest na to najlepszy moment. Warto wiedzieć, jak to zrobić, żeby nie zmarnować smakowitego surowca.
Najważniejsze: przewiew i ciepło!
Do suszenia nadają się tylko grzyby świeże i zdrowe. Nadgniłe i robaczywe wyrzuć bez sentymentów. Dokładnie oczyść każdą sztukę – na sucho. Duże podziel na mniejsze kawałki (szybciej się ususzą), ale nie za małe.
Pamiętaj, że i tak bardzo się skurczą. Gdy suszysz grzyby na słońcu, ułóż je na sitach, kratkach (tylko jedną warstwą!) i ustaw tak, żeby jak najdłużej padały na nie promienie słoneczne. Warto przykryć je cienką gazą dla ochrony przed owadami.
Na grzejniku i nad kuchnią susz grzyby luźno nawleczone na sznurek. Możesz też suszyć je w piekarniku, rozłożone w brytfance na papierze do pieczenia. Są gotowe, gdy można je złamać z trzaskiem.