Suszenie grzybów

Chcesz ususzyć trochę grzybów na zimę? Właśnie teraz jest na to najlepszy moment. Warto wiedzieć, jak to zrobić, żeby nie zmarnować smakowitego surowca.

Jesień to czas wyjątkowo owocnych zbiorów. Warto to wykorzystać!
Jesień to czas wyjątkowo owocnych zbiorów. Warto to wykorzystać!123RF/PICSEL

Najważniejsze: przewiew i ciepło!

Do suszenia nadają się tylko grzyby świeże i zdrowe. Nadgniłe i robaczywe wyrzuć bez sentymentów. Dokładnie oczyść każdą sztukę – na sucho. Duże podziel na mniejsze kawałki (szybciej się ususzą), ale nie za małe.

Pamiętaj, że i tak bardzo się skurczą. Gdy suszysz grzyby na słońcu, ułóż je na sitach, kratkach (tylko jedną warstwą!) i ustaw tak, żeby jak najdłużej padały na nie promienie słoneczne. Warto przykryć je cienką gazą dla ochrony przed owadami.

Na grzejniku i nad kuchnią susz grzyby luźno nawleczone na sznurek. Możesz też suszyć je w piekarniku, rozłożone w brytfance na papierze do pieczenia. Są gotowe, gdy można je złamać z trzaskiem.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas