Ten patent sprawi, że choinka nie będzie gubić igieł. Wystarczy cukier i sól
Pachnąca i żywa choinka to jeden z najpopularniejszych i najbardziej urokliwych symboli świąt Bożego Narodzenia. Do tego stopnia, że jej obecność w domu w czasie świąt dla wielu stanowi obowiązek, bez którego trudno wyobrazić sobie ten magiczny czas. Świąteczne drzewko ma jednak jedną poważną wadę. Bardzo szybko zaczyna gubić igły. Co zrobić, żeby choinka stała dłużej? Jest na to jeden sposób.
Spis treści:
Żywa choinka w domu wprowadza magiczną i świąteczną atmosferę. Wiele osób decyduje się na jej kupno jeszcze na długo przed Bożym Narodzeniem i dekoruje znacznie wcześniej niż w Wigilię. Takie drzewko świąteczne stosunkowo szybko traci igły i może nie przetrwać do świąt. Uniknąć tego można tylko wtedy, gdy stworzy się odpowiednie warunki oraz zapewni staranną pielęgnację. Dotyczy to podlewania choinki, ale nie tylko. Jak dbać o żywą choinkę?
Jaką choinkę wybrać?
Niebagatelne znacznie w kontekście zachowania optymalnego wyglądu i wytrzymałości ma gatunek choinki. Do najbardziej wytrzymałych drzewek świątecznych należy jodła kaukaska, która odpowiednio pielęgnowana może nie gubić igieł nawet przez dwa miesiące. Z kolei świerk pospolity jest popularnym wyborem ze względu na przystępną cenę, jednak trwałość tego drzewka budzi sporo wątpliwości.
Innym popularnym gatunkiem wśród choinek jest sosna pospolita, która nie jest tak wytrzymała jak jodła, ale na pewno utrzyma się w domu dłużej niż świerk. Ma typowo leśny zapach, długie igły i za sprawą sztywnych gałęzi jest w stanie utrzymać ciężkie ozdoby świąteczne. Największą wadą sosny pospolitej jest jej wygląd, który nie każdemu przypadnie do gustu. Choinka ma dość niesymetryczny kształt, a jej igły są rzadkie.
Co zrobić, żeby choinka nie gubiła igieł?
Odpowiednia pielęgnacja choinki to również zapewnienie drzewku odpowiedniej temperatury. Choinka postawiona nieopodal grzejników o wiele szybciej zacznie zrzucać igły. W pomieszczeniu powinno utrzymywać się około 20 stopni Celsjusza. Po zakupie najlepiej trzymać choinkę w chłodnym pomieszczeniu i wnieść ją dopiero kilka dni przed Bożym Narodzeniem. Dzięki temu zabiegowi znacznie ułatwisz roślinie adaptacje do nowych warunków.
Woda do podlewania choinki. Dodaj do niej cukier i sól
Chcąc, aby drzewko nie gubiło zbyt szybko igieł, a więc i dłużej zachowało swój piękny wygląd oraz stanowiło ozdobę domu, należy dostarczyć mu nie tylko wody w odpowiedniej ilości, ale i podstawowych składników pokarmowych.
Podlewanie choinki wodą z cukrem i solą to jeden z najbardziej znanych sposobów na naturalną odżywkę dla iglaka. Potrzebne będą:
- litr wody
- 2 łyżki stołowe cukru
- 2 łyżki stołowe soli
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i taką mieszanką podlać roślinę. Dzięki temu choinka zwiększy swoją trwałość i wytrzymałość.