Trik ułatwiający obieranie porzeczek z łodyżek. Genialny w swej prostocie

W jaki sposób najszybciej obrać porzeczki z ogonków?
W jaki sposób najszybciej obrać porzeczki z ogonków?123RF/PICSEL

Przyrząd, który w mig pozbawi porzeczki łodyżek

Zobacz również:

    Dżem z czerwonej porzeczki - przepis na zimowe dni

    Jak przygotować pyszny dżem z czerwonej porzeczki?
    Jak przygotować pyszny dżem z czerwonej porzeczki?123RF/PICSEL
    • 1 kg świeżej czerwonej porzeczki
    • 250 gr cukru białego
    • 1 łyżka pektyny w proszku
    1. Porzeczki dokładnie myjemy pod zimną i bieżącą wodą. W kolejnym kroku za pomocą widelca zdejmujemy owoce z gałązek.
    2. Tak przygotowane porzeczki umieszczamy w garnku z grubym dnem i wsypujemy jedną pełną szklankę cukru.
    3. Owoce podgrzewamy na średniej mocy palnika. Już po kilku minutach zauważymy, że zaczynają puszczać sok, a cukier całkowicie się rozpuszcza.
    4. Kiedy dżem zacznie się gotować, zmniejszamy moc do minimalnej. Gotujemy do momentu uzyskania jednolitej i gęstej masy.
    5. Dżem z czerwonej porzeczki trzymamy na ogniu przez ok. 2,5 godziny. W tym czasie nadmiar wody zdąży odparować, a sam dżem wyraźnie ściemnieje.
    6. Jeśli konsystencja przetworu wydaje się zbyt rzadka, na ok. 2-3 minuty przed końcem gotowania dodajemy do dżemu 1 łyżkę naturalnej pektyny w proszku.
    7. Gorący dżem przelewamy do wyparzonych wcześniej słoików, pamiętając o zachowaniu ok. 1 cm przestrzeni od góry.
    8. Czyścimy ranty z ewentualnych śladów przetworu, dobrze zakręcamy naczynia i odwracamy do góry dnem na godzinę.

    Pasteryzowanie i przechowywanie dżemu z czerwonej porzeczki

    Domowa nalewka z czarnej porzeczki - jak ją zrobić?Interia KulinariaInteria Kulinaria