Latem zajadasz się owocami, ignorujesz liście. Suszone przyniosą ukojenie obolałym nerkom
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Dojrzewające w pełnym słońcu winogrona stają się słodką i zdrową przekąską, którą chętnie zajadamy się późnym latem. Choć dla wielu osób nadal pozostaje to tajemnicą, zielone liście winorośli są równie wartościowe, jak lubiane owoce. Świeże lub suszone stanowią podstawę odżywczego naparu, kojącego ból nerek, wyciszającego zaognioną trądzikiem skórę oraz obniżającego zbyt wysokie ciśnienie.
Spis treści:
Witaminy ukryte w liściach winogron
Nawet najbardziej niepozorne rośliny potrafią zaskakiwać pozytywnym wpływem na zdrowe funkcjonowanie organizmu. Nie inaczej jest z liśćmi winogron. Nie tylko nadają wyjątkowego charaktery działkom i ogrodom, ale także skrywają w sobie prawdziwą skarbnicę witamin i minerałów. Co ważne, liście winogron przyczyniają się do szybszego przywrócenia równowagi kwasowo-zasadowej w całym organizmie. Znakomicie uzupełniają niedobory witamin, przede wszystkim A, B oraz C. Wzbogacają dietę także o:
- potas,
- żelazo,
- fosfor,
- magnez,
- kwas foliowy,
- błonnik,
- pektyny,
- garbniki,
- przeciwutleniacze.
Jedzenie liści winogron
Jednym z bardziej tradycyjnych przysmaków, który na stałe zagościł wśród aromatycznych specjałów kuchni bałkańskiej oraz greckiej, są liście winogron. Świetnie nadają się do przyrządzenia dolmades, apetycznych gołąbków wypełnionych ryżem i mięsem mielonym. Innym patentem na ich wykorzystanie będzie przygotowanie słoików pełnych kiszonych lub marynowanych z odpowiednio dobranymi przyprawami liści winorośli.
Takie potrawy nie tylko pozwolą lepiej odkrywać smaki zagranicznych miejsc, ale dodatkowo przyniosą wiele korzyści organizmowi. Amatorzy przekąsek z liści winogron zajadają się nimi w wersji surowej, dodawanej do sałatek, kanapek, dań mięsnych oraz w pełni wegetariańskich. Na kuchennym stole najczęściej goszczą liście białych odmian winogron, wyróżniające się delikatniejszym smakiem oraz większym rozmiarem. Dostęp do rośliny ułatwi nam także przygotowanie preparatu, który łagodzi podrażnione nerki.
Cenne właściwości rośliny
Liście okalające dorodne i słodkie winogrona wyróżniają się działaniem przeciwzapalnym. Medycyna naturalna od lat wykorzystuje je do przygotowywania płukanek, wspomagających szybsze gojenie się podrażnionych dziąseł oraz gardła. Nadmierne gromadzenie się wody w organizmie nie tylko sprawia, że stajemy się bardziej ospali, ale dodatkowo odbija się to na wzroście wagi i utracie dobrego samopoczucia.
Włączenie liści winogron do jadłospisu działa moczopędnie, co przekłada się na regulowanie poziomu płynów w ciele. Również ziołolecznictwo doceniło liści winorośli. Zielarze chętnie stosują je na skórę w celu przyspieszania gojenia się ran, otarć oraz nadżerek. Bezpieczne jest także stosowanie rośliny na skórkę zmienioną na skutek nawracającego trądziku oraz bolesnych wyprysków.
Herbatka na bazie liści winogron - przepis
Chcąc przygotować leczniczy napar, który pomoże w szybki sposób uśmierzyć ból podrażnionych nerek, potrzebujemy kilku świeżych liści winogron. Najlepiej zebrać je w momencie kwitnienia oraz owocowania rośliny. Dodatkowo przydadzą się także kawałki jabłek, gruszek lub śliwek. W kolejnym kroku umieszczamy zebrane składniki w dzbanku i zalewamy gorącą wodą. Teraz wystarczy przykryć całość talerzykiem i pozostawić na ok. 15 minut.
Jeśli przegapiliśmy termin zbierania liści winorośli - nic straconego. Wystarczy, że w sklepie zielarskim zaopatrzymy się w paczkę suszonych liści. Do szklanki lub kubka wsypujemy 2 łyżeczki suszu, zalewamy 200 ml wrzątku i parzymy przez 4-5 minut. Gotowy napar przecedzamy przez sitko do czystego naczynia. Powstały napój spożywamy na ciepło. Skutecznie łagodzi ból nerek, nieżyt żołądka oraz jelit, a także reguluje zaburzenia funkcjonowania układu krążenia. Wspomaga niwelowanie objawów dny moczanowej, miażdżycy oraz reumatyzmu.
Sprawdź również: