Triki pomagające przechowywać jedzenie

Przechowywanie  pożywienia powinno być przemyślane i zapewniać jak najdłuższą świeżość produktów. Jeżeli następnym razem zdarzy ci się kupić zbyt dużo jedzenia to podpowiadamy ci jak sprytnie przechować je, aby jak najdłużej nadawały się do użytku. Oto lista trików które z pewnością przydadzą się w każdej kuchni. Poznaj i skorzystaj z wszystkich.

przechowywanie zywności
przechowywanie zywności© Photogenica

Miód

jajka
© Photogenica

Ten pyszny i zdrowy produkt może być przechowywany przez długi czas. Jeżeli jest nieodpowiednio przechowywany, to może psuć się i tężeć. Jak więc zapewnić mu długotrwałą przydatność? Wystarczy, że użyjesz czystego, szczelnie zamykanego słoika. Przelej do niego miód i gotowe. Słoik umieść w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Dzięki temu przez długo czas zachowa świeżość i płynną formę.

Jajka

Jajka są jednymi z najszybciej psujących się produktów. Jeżeli obawiasz się, że przechowujesz je zbyt długo, proponujemy sprytne rozwiązanie. Jak wiele innych artykułów spożywczych, jajka śmiało mogą być zamrażane. Najlepiej rozbić skorupki i zawartość przelać do kostek do lodów. Jajka możesz dodatkowo posolić lub dodać nieco cukru. Kiedy przyjdzie pora na ich użycie, weź tyle kostek ile jajek jest w przepisie i rozmroź. Możesz już użyć ich jak świeżych.

Sos pomidorowy

Sos pomidorowy, który został po obiedzie możesz zamrozić. Wlej go do plastikowej torebki i dokładnie zawiąż. Woreczek połóż na płasko w zamrażalniku, aby sos równomiernie rozlał się we wnętrzu. Po około 60 minutach, kiedy ciecz będzie lekko ścięta wyłóż woreczek na deskę i trzonkiem łyżki uformuj pojedyncze porcje. Ponownie zamroź, a kiedy przyjdzie czas na wykorzystanie sosu, po prostu odetnij jedną część i gotowe.

Zioła

brokuły
© Photogenica

Zioła i liściaste warzywa mogą zachować świeżość na naprawdę długi czas. Wystarczy, że po porcjowaniu ich, dodasz odrobinę oliwy z oliwek i tak przygotowane zamrozisz. Kiedy będziesz chcieć ich użyć, po prostu rozmroź porcję i odsącz oliwę na papierowym ręczniku. Oliwa również nadaje się do gotowania, a dodatkowo zyska aromat ziół.

Brokuł, kalafior, seler i sałata

Jeżeli chcesz przedłużyć świeżość brokuła, kalafiora, selera czy sałaty, to wykorzystaj folię aluminiową. Owiń szczelnie warzywa i umieść je w lodówce. Dzięki temu trikowi będą idealne do użycia przez długi czas. Folia aluminiowa zabezpieczy je przed wilgocią, a chłód lodówki spowolni proces dojrzewania.

Banany

Banany są pyszne i zdrowe. Jednak kiedy już dojrzeją, w dosyć krótkim czasie zaczynają się psuć. Jeżeli chcesz zabezpieczyć swoje owoce przed powstawaniem ciemnych plam i psuciem się to owiń  folią aluminiową ogonki. Dzięki temu proces dojrzewania znacznie się wydłuży.

Cebula, ziemniaki i jabłka

cebula przechowywanie
© Photogenica

Wszystkie te produkty powinny być przechowywane oddzielnie. Jeżeli umieścisz je wraz z innymi artykułami, to proces dojrzewania znacznie się skróci. Dlatego przechowuj je w ciemnych, chłodnych i dobrze wentylowanych pomieszczeniach, uważając aby nie łączyć ze sobą różnych produktów.

Dodatkowo cebulę możesz przechować w zwyczajnych rajstopach nylonowych. Umieszczaj pojedynce warzywa w nogawkach i zakręcaj dokładnie przestrzeń pomiędzy, aby oddzielić cebulę od siebie. W ten sposób dobrze wyschną i na długo zachowają swoje właściwości.

Jagody

Jagody będą mogły znacznie dłużej zachować świeżość, jeżeli przepłuczesz je mieszanką jednej części octu i dziesięciu części wody. Przelej je na sitku i pozostaw do całkowitego wyschnięcia. Ocet skutecznie zabije wszystkie mikroorganizmy znajdujące się na powierzchni owoców, które powodują psucie się produktu. Stężenie jest na tyle małe, że nie zmieni smaku.

Sałata

liście sałaty
© Photogenica

Trwałość sałaty będzie znacznie dłuższa, jeżeli owiniesz ją ręcznikiem papierowym. Wchłonie ona wilgoć i zapobiegnie gniciu warzywa.

Mięso mielone

Mielone mięso możesz zamrozić w porcje. Zrób to tak, jak w przypadku sosu pomidorowego. Rozłóż mięso w plastikowej torebce i umieść w zamrażarce. Kiedy będzie lekko ścięte, trzonkiem łyżki rozdziel porcje. Odetnij pojedynczą część i rozmroź jak zwykle.

Sery

Wszystkie sery najlepiej przechowywać w papierze woskowym. Jest on odporny na tłuszcz, dzięki czemu ser zachowa świeżość i nie będzie się psuć.

Ciasto

Ciasto nie będzie obsychać, jeżeli przyłożysz kromki chleba w miejscach gdzie ostatnio było ucięte. Chleb zabezpieczy ciasto przed zasychaniem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas