Nie jedz ich na diecie. Oto lista najgorszych owoców

Owoce są nieodłącznym elementem zdrowej diety oraz procesu odchudzania. Nie każdy jednak wie, że - tak jak ma to miejsce w przypadku warzyw - nie można zajadać się nimi bez końca. Wszystko przez jeden składnik, o którym praktycznie w ogóle nie myślimy!

Mango
Mango 123RF/PICSEL

Cóż to za składnik, który znajduje się w owocach i może mieć negatywny wpływ na nasz organizm, a także proces odchudzania? To cukier!

Czym różni się biały cukier od tego, który znajduje się w owocach?

Na biały cukier po połowie składają się cząsteczki fruktozy i glukozy. Podczas trawienia są one rozdzielane przez enzymy w naszym organizmie. Z kolei w owocach znajdziemy glukozę, fruktozę oraz sacharozę. W związku z tym bardzo łatwo wywnioskować, że skład cukru w owocach jest mocno zbliżony do tego białego, który kupujemy w sklepach.

Jest jednak jedna główna różnica. A mianowicie proporcje fruktozy i glukozy w poszczególnych owocach. Niektóre z nim zawierają jedynie samą fruktozę, inne samą glukozę, a jeszcze inne mają mają po równo jednego i drugiego cukru. Niestety, ale dla organizmu glukoza i fruktoza niczym nie różnią się od cukru białego i są tak samo metabolizowane.

Czy zatem można coś zrobić, żeby cieszyć się ulubionymi owocami i nie martwić się o przybranie na wadze?

O co chodzi z cukrem w owocach?

Na szczęście mamy dla wszystkich miłośników owoców dobrą wiadomość!

Po pierwsze cukru w owocach jest znacznie mniej niż w słodyczach, a po drugie ten składnik nierozerwalnie związany jest z błonnikiem, który to z kolei sprawia, że owoce dłużej pozostają w żołądku i nie czujemy tak szybko głodu.

Taka rola cukru w owocach przekłada się również na to, że jego wchłanianie do organizmu rozłożone jest w czasie, przez co nie odczuwamy gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi - tak jak ma to miejsce w przypadku słodkich produktów - i nie czujemy się zaraz po jedzeniu senni. Dodatkowo nigdy nie można zapominać o tym, że poza cukrem, owoce zawierają także mnóstwo witamin i minerałów, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i - co równie ważne - nie znajdziemy ich w przetworzonych produktach.

Rola cukru w owocach jest znacznie bardziej pozytywna niż w słodkich przekąskach
Rola cukru w owocach jest znacznie bardziej pozytywna niż w słodkich przekąskach 123RF/PICSEL

Duża zawartość cukru w owocach

Chociaż kwestia cukru i jego roli w owocach została wyjaśniona, to nie można zapomnieć, że nie wszystkie owoce mają taką samą ilość fruktozy czy glukozy w swoim składzie. Zdarzają się więc takie owoce, które naprawdę można nazwać kalorycznymi i jeśli będziemy ich jeść za dużo, rzeczywiście możemy przytyć!

Oto lista owoców, które mają w sobie najwięcej cukru:

  • Winogrona - 16 g cukru w 100 gramach produktu,
  • Figa - 16 g cukru w 100 gramach produktu,
  • Mango - 14 g cukru w 100 gramach produktu,
  • Banany - 12 g cukru w 100 gramach produktu,
  • Ananas - 10 g cukru w 100 gramach produktu.

Jak mądrze jeść owoce?

Oczywiście owoce są jednym z najważniejszych produktów i najbardziej wartościowych produktów, jakie możemy dostarczyć swojemu organizmowi, więc nie należy rezygnować z ich jedzenia!

Warto jednak robić to z rozmysłem i stosować się do kilku zasad:

  • jedz owoce z umiarem i nie przesadzaj z ich ilością, szczególnie, jeśli lubisz te, które zawierają dużo cukru,
  • łącz owoce z innymi produktami, najlepiej białkowymi i tłuszczowymi. Dzięki posiłkowi składającemu się z garści orzechów, skrya i owocu dostarczysz sobie mnóstwo pozytywnych wartości odżywczych
  • jeśli jest taka opcja, to wybieraj owoce o mniejszej zawartości cukru, jak np. jabłka, maliny, truskawki czy jagody.
Te owoce posadzisz na balkonieINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas