Jak zdrowo rzucać mięsem?

Artykuł sponsorowany

Czy rzucanie mięsem może być zdrowe? Czy może mieć ono wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, a nawet na samopoczucie? Jednym z celów projektu „Rzuć mięsem – na zdrowie” finansowanym ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Drobiowego jest zwiększanie świadomości konsumentów co do roli jaką pełni i powinno pełnić mięso w diecie.

Jak zdrowo wykluczyć mięso w diecie?
Jak zdrowo wykluczyć mięso w diecie?materiały promocyjne

Jeśli zapytamy przypadkowych przechodniów o to, jakie mięso uważają za najzdrowsze, odpowiedź będzie prawdopodobnie wskazywać na drób. Mało kto wskaże na mięso wieprzowe, które powszechnie uważane jest za tłuste i niezdrowe. Co więcej badania wskazują, że poszczególne jego części są tak samo kaloryczne jak drób. Jeszcze bardziej istotne jest to, że większość przytaczanych badań dotyczących wieprzowiny dawno się zdezaktualizowało.

O tym, że wykluczenie mięsa z naszej diety, w tym również wieprzowiny, nie jest konieczne, mówi mgr Paulina Gryz dietetyk kliniczny z Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

- Powielane i powszechnie dostępne informacje dotyczące mięsa wieprzowego, w wielu wypadkach nie uwzględniają najnowszych wyników badań - wyjaśnia Paulina Gryz - Moi pacjenci oraz ogół konsumentów rzadko zdają sobie sprawę z tego, że chude części wieprzowiny takie jak schab, czy najmniej kaloryczna szynka mają jedynie 20 kilokalorii więcej, niż uważana za dietetyczną pierś z kurczaka. W rzeczywistości kaloryczność mięsa wieprzowego jest niższa niż ta podawana w literaturze o średnio kilkanaście procent. Podobnie jak w przypadku innych gatunków mięsa najważniejszy jest sposób jego przygotowania. Pamiętajmy, że najwięcej kalorii dostarczy nam smażenie. Duszona, pieczona czy gotowana wieprzowina może być elementem diety lekkostrawnej ubogokalorycznej lub w dietach z ograniczeniem węglowodanów łatwoprzyswajalnych.

Zawarte w mięsie wieprzowym białko jest wysoko przyswajalne i jego wykorzystanie przez organizm sięga 80%. Dla wielu osób bardzo ważna jest zawartość tłuszczu. Każdy z nas może sam zdecydować jaką ilość tłuszczu chce spożyć. Najlepiej oczywiście wybierać najchudsze części takie jak schab czy szynka lub po prostu odkroić widoczny tłuszcz. Mięso wieprzowe zawiera też tłuszcz śródmięśniowy, którego nie widzimy gołym okiem. To właśnie on odpowiada za walory kulinarne i smakowe.

- Mięso wieprzowe to bogate źródło witamin i minerałów - przekonuje Gryz - Największą uwagę powinna przyciągać witamina B1. Mięso wieprzowe ma jej prawie 10 razy więcej niż inne gatunki mięs. Jest ona niezbędna do prawidłowej przemiany węglowodanów oraz funkcjonowania układu nerwowego. Witamina ta jest zalecana osobom spożywającym duże ilości kawy i herbaty, a także osobom palącym. W mięsie wieprzowym znajdziemy również sole mineralne takie jak sód, potas, żelazo i cynk oraz wiele składników biologicznie czynnych.

Ekspertka zwraca również uwagę na selen, którego w wieprzowinie znajdziemy więcej niż w mięsie drobiowym oraz wołowinie. Selen to składnik enzymu chroniącego błony komórkowe i czerwone ciałka krwi przed wolnymi rodnikami. W mięsie wieprzowym znajdziemy również kreatynę, karnozynę, l-karnitynę, a także koenzym Q10.

Fundusze Promocji
Fundusze Promocjimateriały promocyjne

Mięso drobiowe to z kolei między innymi źródło naturalnych przeciwutleniaczy takich jak glutation czy tauryna. W mięsie indyczym znajdziemy też duże ilości tryptofanu, który jest odpowiedzialny za produkcję serotoniny, popularnie zwanej hormonem szczęścia. Przyczynia się ona do poprawy nastroju, redukuje stres i pomaga zwalczać problemu z zasypianiem.

Paulina Gryz zaznacza, że nie powinniśmy kierować się modami, a zdrowym rozsądkiem i jeść wiele różnych produktów zachowując przede wszystkim umiar. Mięso zaś najlepiej spożywać
w towarzystwie warzyw, a na deser, zamiast słodkiego batonika, wybrać owoce.

#FunduszePromocji

Artykuł sponsorowany

materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas