Obniżają cholesterol, wspomagają trawienie i odchudzanie. Oto najzdrowsze owoce
Owoce są niezbędnym elementem zdrowej i zbilansowanej diety. Skrywają w sobie całą masę witamin, minerałów oraz błonnika. Niektóre owoce są szczególnie bogate w składniki odżywcze, a ich regularne spożywanie przynosi nam wiele korzyści dla zdrowia. Które owoce są najzdrowsze?
Spis treści:
Jagody - na odporność, dobry wzrok i zdrową skórę
Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym jagody już od wielu lat wykorzystywane są w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Znajdziemy w nich m.in.:
- witaminę C, A, B, PP,
- pierwiastki mineralne, takie jak żelazo, potas, selen, cynk, miedź i mangan,
- błonnik,
- kwas foliowy i elagowy,
- antyoksydanty.
Bogate w witaminy i minerały jagody wzmacniają odporność człowieka, działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Zawarte w nich antyoksydanty pomagają w zwalczaniu stresu oksydacyjnego w organizmie. Ich regularne spożywanie może ochronić nas przed rozwojem wielu chorób, a także wpływa na młody wygląd skóry. Dzięki wysokiej zawartości luteiny mają one zbawienny wpływ na wzrok.
Jagody normują problemy związane z zaparciami i biegunkami. Zawarty w nich błonnik pomaga w utrzymaniu zdrowej przemiany materii, a także usuwa z przewodu pokarmowego sporą część cholesterolu. Wraz z nim wydalane są także toksyny, zanim jeszcze przenikną do układu krwionośnego.
Zobacz również: W sklepie przechodzimy obok niej obojętnie. Niesłusznie, bo wspiera serce i trawienie
Jabłka - chronią przed miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu
Nie bez powodu dietetycy zalecają jedzenie dwóch jabłek dziennie. Włączenie tego owocu do codziennej diety wpłynie nie tylko na nasze zdrowie, ale i urodę.
Jabłka to owoce bogate w witaminy i składniki odżywcze. Ich skórka zawiera m.in. witaminę A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Owoce te dostarczają organizmowi także:
- błonnika,
- cynku,
- flawonoidów,
- luteiny,
- magnezu,
- potasu,
- beta-karotenu,
- polisacharydów,
- pektyn.
Dzięki zawartości przeciwutleniaczy opóźniają procesy starzenia, dodatkowo niszcząc wolne rodniki, a także zmniejszając ryzyko zachorowania na nowotwory.
Regularne spożywanie jabłek pozytywnie wpływa na obniżenie złego cholesterolu we krwi (LDL). Dzięki temu chroni nasz organizm przed miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu. Ze względu na dużą zawartość błonnika, jabłka przyspieszają perystaltykę jelit, co pozwala zachować prawidłową masę ciała oraz pozbyć się niebezpiecznych złogów pokarmowych.
Czerwona skórka jabłek zawiera kwercetynę, czyli naturalny barwnik występujący w grupie flawonoidów. Międzynarodowe badania wykazały, że prócz wspomagania pamięci i procesu zapamiętywania, kwercetyna dba także o kondycję połączeń nerwowych i tworzenie nowych neuronów. Dzięki temu jedzenie jabłek może zapobiegać rozwojowi choroby Alzheimera i Parkinsona.
Zobacz również: Zdrowszy niż mintaj, smaczniejszy niż dorsz. Ryba ta wzmacnia odporność i wspiera tarczycę
Kiwi - doskonale wpływa na funkcjonowanie żołądka i jelit
Kolejnym owocem, który jest skarbnicą witamin i minerałów jest kiwi. Zawiera ono dużo witaminy C, która wspiera odporność i pomaga we wchłanianiu żelaza. Pomaga neutralizować wolne rodniki, które mogą powodować uszkodzenia komórek. Zawiera też flawonoidy działające przeciwzapalne.
Zawarty w kiwi cynk w połączeniu z witaminą C spowalnia procesy starzenia się skóry, łagodząc jej wszelkie stany zapalne i zapobiegając tworzeniu się nowych. Kiwi można określić mianem owocu odmładzającego.
W kiwi znajdziemy również sporą ilość błonnika, który korzystnie wpływa na nasze trawienie. Wraz z aktynidyną poprawia funkcjonowanie żołądka, a także jelit. Regularne spożywanie kiwi może przyczynić się do obniżenia wysokiego ciśnienia krwi, dzięki czemu zmniejsza prawdopodobieństwo tworzenia się zatorów i skrzepów.
Zobacz również: Spożywaj o konkretnej porze. Jelita będą pracować na medal
Awokado - obniża cholesterol i wspomaga pracę serca
Z uwagi na delikatny smak, kremową konsystencję, a także wartości odżywcze, awokado coraz częściej doceniane jest przez Polaków.
Owoc ten zawiera:
- tłuszczowe kwasy oleinowe,
- witaminy A, D, E i K,
- witaminy z grupy B,
- minerały w tym dużą ilość potasu,
- kwas foliowy.
Regularne spożywanie awokado przyniesie wiele korzyści dla naszego zdrowia. Zawiera ono dużą ilość tłuszczowych kwasów oleinowych, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Ma to bardzo korzystny wpływ na pracę naszego serca.
Witaminy C, E i A będące przeciwutleniaczami skutecznie walczą z wolnymi rodnikami, a witaminy z grupy B korzystnie wpływają na nasz układ nerwowy. Z kolei potas pomaga w regulacji ciśnienia krwi.
***