Genialny trik na bujne hortensje i rododendrony. Dodaj do gleby, a nie opędzisz się od kwiatów

Co dla jednego śmieciem, dla kogoś innego może być skarbem. W tym przypadku tym "kimś innym" są rododendrony i hortensje w naszym ogródku. Coś, co większość osób wyrzuca po prostu do kosza, dla tych roślin może okazać się potrzebnym składnikiem, który zapewni im bujny wzrost.

Hortensja lubi pólcienie
Hortensja lubi pólcienie 123RF/PICSEL

Hortensje i rododendrony cenią sobie glebę o kwaśnym odczynie pH. Jeśli zapewnimy tym kwasolubnym roślinom odpowiednie warunki rozwoju, odwdzięczą się nam, rosnąc bujnie i zdrowo. Staną się ozdobą ogródka i powodem do dumy.

Rododendrony i hortensje - do ziemi dodaj fusy z kawy

Fusy po kawie przygotowanej sposobem "po turecku" często lądują w naszym koszu na śmieci tuż po konsumpcji tego napoju. A jednak to błąd. Mają one bowiem doskonałe zastosowanie jako peeling, ale także jako dodatek do ziemi, w której sadzimy rośliny ozdobne lubiące podwyższoną kwasowość gleby. Rododendrony i hortensje zaliczają się właśnie do tej grupy.

Fusy z kawy dostarczają do gleby wielu ważnych i potrzebnych roślinom minerałów. Tym samym są doskonałym nawozem.

Fusy z kawy stanowią świetny nawóz dla kwiatów
Fusy z kawy stanowią świetny nawóz dla kwiatów123RF/PICSEL

Jakie składniki dostarcza glebie kawa?

Fusy z kawy są bogatym źródłem fosforu, magnezu i potasu. Te pierwiastki spełniają ważne funkcje w organizmie rośliny. Jaką dokładnie rolę odgrywają?

  • Fosfor doskonale wpływa na każdy etap rozwoju roślin, przez kwitnienie, do owocowania. Pomaga we wzroście systemu korzeniowego i zapewnia dobrą formę całej rośliny. 
  • Magnez wzmacnia system korzeniowy rośliny i bierze udział w procesie poprawnej fotosyntezy. Gdy go brakuje, cała roślina staje się słabsza, a jej liście żółkną. 
  • Potas wspomaga rozwój kwiatów i nowych pędów rośliny, ma dobry wpływ na gospodarkę wodną i metabolizm. Jest ważnym składnikiem na każdym etapie wzrostu naszych roślin.

Przepis na kawową odżywkę

By przygotować odżywkę z fusów, powinniśmy postępować według tego prostego przepisu. Do 10 litrów wody należy dodać dwie szklanki kawowych fusów i dokładnie wymieszać.

Powstały w ten sposób roztwór przelewa się do konewki, nim fusy opadną na dno i podlewa się rośliny. Zabieg ten trzeba powtarzać mniej więcej raz na dwa tygodnie.

„Zdrowie na widelcu”: Przechowywanie kawy. Lodówka to nie jest najlepszy pomysłPolsat Cafe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas