Zakupy z głową. Oto, jak je robić!

Kupuj z kartką w ręku – zanim pójdziesz do sklepu, zrób listę produktów, których naprawdę potrzebujesz

Na zakupy weź listę - kupisz tylko rzeczy niezbędne
Na zakupy weź listę - kupisz tylko rzeczy niezbędne123RF/PICSEL

FINANSE

Pani Iwona powiedziała mi, że chciałaby lepiej gospodarować domowym budżetem. Najwięcej wydaje na artykuły spożywcze.

– Chcę trochę na nich zaoszczędzić. Na co powinnam zwrócić uwagę? – zapytała. – Zakupy dobrze jest zaplanować. Zawsze wybierajmy się na nie z listą. Dzięki niej unikniemy kupowania niepotrzebnych rzeczy „na promocjach”.

– Jak zrobić tę listę? – Warto ją przygotować, uwzględniając nie tylko to, czego brakuje w domu. Przede wszystkim bierzmy pod uwagę zaplanowany na dany tydzień jadłospis. Dzięki temu kupi pani to, co w danym tygodniu będzie pani potrzebne. Nie będzie konieczności kupowania kolejnych produktów na ostatnią chwilę. Na bieżąco będzie pani uzupełniać tylko świeże produkty, np. pieczywo, wędliny czy owoce.

– Czy warto kupować przecenioną żywność? – Tylko jeśli jest pełnowartościowa (najczęściej przeceniane są produkty o krótkim terminie ważności). I gdy jest pani pewna, że przed jego upływem produkty zostaną wykorzystane. – A gdzie powinny być umieszczone ceny towarów? – W bezpośrednim sąsiedztwie towarów należy wieszać informację o cenie.

Oprócz tego ceną musi być oznaczone pojedyncze opakowanie lub egzemplarz towaru (metka). W dużych sklepach towary są znakowane za pomocą kodu kreskowego. Ceny można wtedy sprawdzić, korzystając z czytnika cen (powinien być co najmniej jeden na każde 400 m kwadratowych powierzchni sklepu).

Warto to robić, jeśli mamy wątpliwości. Różnice na niekorzyść kupującego są niedopuszczalne. Jeśli z wywieszki wynika niższa cena niż w kasie, ma pani prawo żądać sprzedaży po niższej cenie. – Jak porównywać ceny produktów różnych producentów?

– Na wywieszce powinna być podana nie tylko cena jednostkowa produktu, ale również cena kilograma czy litra. Warto porównywać te ceny. Opakowanie (chociaż nie powinno wprowadzać w błąd) może być bowiem mylące. Ceny produktów sprzedawanych „na wagę” są też najczęściej niższe niż tych paczkowanych.

Tak jak ceny produktów w większych opakowaniach – z reguły są niższe niż w mniejszych. Warto również sprawdzać skład produktu. Powinien być podany na opakowaniu. l art. 12 ustawy z 5.07.2001 r. o cenach

Porad udziela Izabela Rogowska mgr ekonomii, absolwentka Studium Prawa Handlowego

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas